(FOTO, VIDEO) HAOS U BELOJ CRKVI: Suzavcem na DS i LSV, odborniku polomili rebro
Foto: Kurir/JR

Obezbeđenje im ne dozvoljava ulaz na sednicu

(FOTO, VIDEO) HAOS U BELOJ CRKVI: Suzavcem na DS i LSV, odborniku polomili rebro

Srbija -
NOVI SAD - Predsednik Demokratske stranke (DS) u Beloj Crkvi Željko Crnogorac izjavio je danas da je na odbornike te stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) bačen suzavac kako ne bi prisustvovali sednici vanredne skupštine opštine.

Crnogorac je kazao da se policija ne odaziva pozivima da dodje u Opštinsku upravu Bele Crkve, a da opštinsko obezbedjenje nije dozvolilo odbornicima DS-a i LSV-a da prisustvuju sednici.

"Obezbedjenje se nalazi i unutra i napolju i ne dozvoljavaju odbornicima da udju u zgradu opštine", rekao je predsednik DS-a i odbornik te stranke u skupštini opštine Bela Crkva.

On je poručio predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da odmah danas raspiše izbore. "Hoćemo demokratiju i u Beloj Crkvi.

Nećemo da nas niko bije. Mi imamo pravo da kažemo svoje mišljenje za skupštinskom govornicom i to pravo smo davali i Vučiću kada je bio u opoziciji", kazao je Crnogorac.

Inače, jedan čovek je nakon incidenta zadobio teže povrede, polomljeno mu je rebro i zbrinut je u hitnoj pomoći.

Vanredna sednica skupštine u Beloj Crkvi počela je danas u 10 časova i sazvana je na inicijativu opozicione SNS.

U toj opštini na vlasti je koalicija predvodjena DS, LSV i Jedinstvenom Srbijom, čiji je potpredsednik nedavno prešao u SNS.

DS: SNS po svaku cenu hoće na vlast, nadležni da reaguju

Demokratska stranaka ocenila je danas, povodom najnovijih dešavanja i Beloj Cerkvi, da SNS pokušava na sve načine da dođe na vlast i od nadležnih zatražila da hitno reagiju. Demokrate traže da se "stane na put" SNS koja, kako navode, ne birajući sredstva, pokušava da dođe na vlast apsolutno svuda u Srbiji bez obzira na rezultate izbora, saopšteno je iz DS.

U prilog tome demokrate su navele da je pravno nasilje u Opštini Bela Crkva danas preraslo u fizičko, kao i da odbornicima DS nije dozvoljeno da uđu u salu Skupštine opštine, a njihovom funkcioneru Željku Crnogorcu bačen suzavac u oči. "Na državnim institucijama je da pokažu toj stranci da takvo ponašanje neće biti tolerisano", zaključuje DS u saopštenju.

Predsednik opštine Bela Crkva Stanko Petrović (DS) ocenio je danas da se bacanje suzavca na odbornike nezabeleženo u Srbiji i da je nasilje u državi postalo uobičajeno u poslednjih nekoliko godina.

"Ne radi se o mojoj funkciji, već je u pitanju kršenje zakona i Ustava Srbije", rekao je Petrović.

On je kao primer naveo to što je SNS jutros sazvala sastanak komisije za razrešenja i imenovanja direktora javnih preduzeća, koji su birani na konkursu, pa stoga ne mogu biti smenjeni na takav način.

SNS: DS baca demokratiju pod noge

Poslanik SNS u Skupštini Srbije Željko Sušec rekao je da su demokrate i predstavnici LSV pokušali da blokiraju rad skupštine, pretili ljudima i "otvoreno stali protiv demokratije".

"Demokrate i ligaši su ispred zgrade opštine doveli oko 100 pristalica, koji protestuju kako bi sprečili održavanje sednice. Oni su fizički nasrnuli na naše odbornike i koalicione partnere, a u skupštinskoj sali prevrću stolove", rekao je Sušec.

Sušec objašnjava da je sednica Skupštine opštine Bela Crkva, na kojoj je trebalo da bude utvrđena nova skupštinska većina, koju će činiti SNS i JS, bila sazvana u zakonskom roku: "Ali, Pajtićeve demokrate ne prezaju ni od čega, samo da ne bi izgubili vlast.

Bacili su demokratiju pod noge", ocenio je Sušec. On je istakao da su suzavac bacili odbornici LSV i DS. U opštini Bela Crkva na vlasti je koalicija predvođena DS, LSV i Jedinstvenom Srbijom, čiji je potpredsednik nedavno prešao u SNS.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da, osim pokušaja nasilnog ulaska određenog broja građana u zgradu skupštine opštine Bela Crkva, nije bilo ozbiljnijih incidenata zbog kojih bi policija intervenisala, ali je dodao da će tužilaštvo ispitati sve elemente tog dogadaja i da će odgovarati svi koji su prekršili zakon, bez obzira na stranačku pripadnost.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare pokazao snimak televizije Pančevo, na kojem se vidi kako se ljudi koji su nosili zastave i obeležja DS guraju u pokušaju da uđu u zgradu opštine Bela Crkva."U saradnji sa tužilaštvom ćemo prikupiti sve snimke. Želimo da dođemo do pune istine, jer su se u javnosti različite informacije pojavljivale", rekao je Stefanović.

On je istakao da nije bačen suzavac, već biber sprej, kojim su poprskani građani ispred zgrade, kojih je, prema Stefanovićevim informacijama, bilo oko 70 i oni su nosili stranačka obeležja DS i LSV.

"Da li je bilo i drugih stranaka, to ne znam", rekao je Stefanović i dodao da je policiji prijavu podnela samo odnornica Sandra Ristić, koja je tvrdila da joj je onemogućen ulazak u zgradu, ali je, međutim, kasnije bila na sednici. Stefanović je rekao da je tokom celog događaja bilo dovoljno pripadnika policije na terenu, da nisu izbegavali da intervenišu kad je to bilo potrebno, jer, kako je rekao, šta bi tu radila policija ako nije pozvana od strane predsednika skupštine opštine ili ako nema narušavanja reda i mira u tom trenutku.

Stefanović je rekao i da nije bilo teže povređenih, te da prema informacijama iz medicinskog centra u Beloj Crkvi, nijedna osoba nije imala prelom rebara, kako su to neki mediji preneli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track