Najnovije vesti

NAMIRIŠITE SE I BUDITE NASMEJANI Gimnazijalci će sutra grliti Nišlije da ih usreće!
Foto: AP Dec 2013

NE KOŠTA NIŠTA, A MNOGO ZNAČI

NAMIRIŠITE SE I BUDITE NASMEJANI Gimnazijalci će sutra grliti Nišlije da ih usreće!

Srbija
NIŠ - Da zagrljaj ima "lekovita" svojstva, pruža osećaj sigurnosti i smanjuje negativna osećanja na Međunarodni dan zagrljaja 21. januar uveriće se na stotine prolaznika koje će u centru Niša zagrliti đaci Gimnazije "Svetozar Marković".

Zagrljaje su i prošle godine nudili svima, a davali samo onima koji su ga prihvatili. Jedan zagrljaj ne košta ništa, a puno znači. Može da smanji dozu svih negativnih osećanja koja ste gomilali u sebi, učini vas srećnim i, verovali ili ne, sposoban je da smanji mogućnost razboljevanja od raznih bolesti - kažu gimnazijalci.

Pozivaju sugrađane da se pridruže akciji koja će pomoći da oni koji u njoj učestvuju bar na trenutak zaborave na probleme. Zašto su ovakvi kontakti "lekoviti" pokazala su istraživanja koja su dokazala da pri zagrljajima naše telo luči "hormon sreće" oksitocin koji može pomoći u spuštanju krvnog pritiska i nivou stresa, ali i izazvati osećaje zadovoljstva i nežnosti.

Neki psiholozi kažu i da su čoveku potrebna 4 zagrljaja na dan da bi preživeo, 8 da bi se održao, a 12 da bi napredovao. Postoje i mišljenja da su zagrljaji delotvorniji i od antidepresiva.

(Južne vesti/S.J.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...