5 VOJVOĐANA LEČI SE OD TRIHINELOZE: Svi su jeli kobasice iz Čajetine
Foto: Marina Lopičić

Period inkubacije bolesti je 45 dana

5 VOJVOĐANA LEČI SE OD TRIHINELOZE: Svi su jeli kobasice iz Čajetine

Srbija -
BEOGRAD - Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu od trihineloze se leči pet pacijenata.

Upravnica klinike prof. dr Vesna Turkulov kaže da je bolest aktivna kod dvoje pacijenata primljenih u ponedeljak, dok se troje pacijenata koji su se javili ranije oporavljaju.

- Svi pacijenti su epidemiološki u vezi sa obolelima iz Čajetine i jeli su kobasice sumnjivog porekla - kaže Turkulov. Ona dodaje da je stanje pacijenata dobro i da je ovo prva epidemija ove godine.

- Svi pacijenti su konzumirali kobasice u decembru. Period inkubacije bolesti je 45 dana, tako da pozivam sve koji imaju povišenu temperaturu, bolove u zglobovima, upalu konjuktiva i otoke lica, a znaju da su jeli epidemiološki sumnjivu hranu da se jave na našu kliniku, jer ovo možda nije konačan broj obolelih - ističe Turkulov.Upravnica klinike objašnjava da se trihinela javlja u zimskim mesecima, kada je vreme svinjokolja. Broj pacijenata obolelih od trihineloze je uobičajen za ovo doba godina i na nivou je iz prethodnih godina.

(Blic/M.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track