NOVI SAD KAŽE HVALA: Februarska nagrada bivšem gradonačelniku Jovanu Dejanoviću
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Za sve što je učinio za svoj grad

NOVI SAD KAŽE HVALA: Februarska nagrada bivšem gradonačelniku Jovanu Dejanoviću

Srbija -
NOVI SAD - Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na današnjoj svečanoj sednici odlučili su da ovogodišnji dobitnik najvećeg gradskog priznanja - Februarske nagrade Grada Novog Sada bude bivši novosadski gradonačelnik Jovan Dejanović koji je na mestu prvog čoveka Novog Sada bio u periodu od 1974. do 1982. godine.

Jovana Dejanovića mnogi smatraju najuspešnijim gradonačelnikom Novog Sada u posleratnom periodu, a ostao je upamćen po tome što su za vreme njegovog mandata izgrađeni Most slobode, SPENS i zgrada Srpskog narodnog pozorišta.

Za predlog da se Dejanoviću dodeli Februarska nagrada Grada Novog Sada glasale su sve odborničke grupe u novosadskom parlamentu izuzev Srpske radikalne stranke čiji su odbornici glasali protiv tog predloga.Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je novinarima da misli da je ovo pravo vreme kada treba da se kaže "jedno veliko hvala" Jovanu Dejanoviću za sve što je u svom radu učinio za Novi Sad.

"Mnogi su se krili iza Jove Dejanovića, mnogi su se zaklinjali u njegovo ime, ali su ga veoma često i zaboravljali i drago mi je što smo u mom mandatu uradili ono što je trebalo da bude mnogo ranije urađeno da se najprestižnija nagrada Novog Sada dodedli čoveku koji je zaista obeležio gotovo sve delove Novog Sada u arhitektonsko - građevinskom smislu, ali i koji je u jednom širem smislu utemeljio novosadski duh po kome je ovaj grad prepoznatljiv", rekao je Vučević.

Februarska nagrada Dejanoviću će biti uručena na Svečanoj akademiji koja će povodom obeležavanja 1. februara - Dana grada biti održana u Srpskom narodnom pozorištu.Taj datum se pbeležava kao Dan Grada Novog Sada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom, odnosno kada je carica Marija Terezija potpisala "povelju slobodnog kraljevskog grada".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track