FUJ: Kraljevački mališani u igraonici našli mrtvog pacova!
Foto: AP/Ilustracija

Fotografija kruži društvenim mrežama

FUJ: Kraljevački mališani u igraonici našli mrtvog pacova!

Srbija -
KRALJEVO - U dečjoj igraonici u Kraljevu devojčica je pored lavirinta za igru pronašla - mrtvog pacova.

Fotografija je ubrzo postala hit na društvenim mrežama. Posle pacova koji se gostio u izlogu pekare u Kraljevu, tako se još jedan glodar pojavio u blizini ljudi, u ovom slučaju dece.

- Videla sam fotografiju, a pokazala mi je ćerka nakon što se pojavila na Fejsbuku. Odvratno! Čula sam da su deca gledala u mrtvog pacova skoro pola sata dok nisu došle radnice da ga odnesu, i to na poziv dece. A rekli su deci: „Šta vam je, kao da ste videli slona, a ne miša?” - ispričala nam je majka Jelena Gavrilović.

Fotografija na kojoj se vidi mrtvi pacov, na podu, ispod lavirinta za igru, otvorila je još jedno pitanje: Da li se osim bezbednosti sprava za igranje kontroliše i bezbednost od širenja zaraze, pošto su i deca i pacovi bili na istom mestu?

- Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva kontroliše sve vrtiće Predškolske ustanove i samo jednu privatnu igraonicu, jer jedino sa njom imamo sklopljen ugovor. Na godišnjem nivou, u zavisnosti od površine objekta, to ne bi koštalo više od 30.000 dinara, a naša Služba za deratizaciju ih četiri puta godišnje obilazi - priča Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje.

Načelnica Republičke sanitarne inspekcije Ljiljana Milošević kaže da slučaj pojave pacova u igraonici nije prijavljen njihovoj službi i da preduzete mere mogu ići i do zatvaranja objekta, ali da je pre toga potrebno izvršiti detaljne preglede.

- Ako nisu ispoštovane mere deratizacije, ne postoje ugovori s ovlašćenim firmama, nema briseva i rešenja da je objekat bezbedan, onda teško da bi vlasnik mogao da ima neko opravdanje i mogle bi se naložiti mere zatvaranja. Ali, ako sve to poseduje, onda je vrlo lako moguće da je u potrazi za hranom glodar ušao u taj objekat, a po njegovoj konstrukciji se to odmah može primetiti - objašnjava Miloševićeva.

Ona kaže da nemaju neki poseban plan i program za obilazak dečjih igraonica i da to u najčešće rade po prijavi.Grad Kraljevo ne sprovodi sistematsku deratizaciju, jer navodno nikada nema novca u budžetu za nju. U tom slučaju, čak i ako imate sve regularne papire o urađenoj deratizaciji, glodari iz objekta prelaze u drugi u potrazi za hranom i to je praktično nemoguće sprečiti.

U Kraljevu je u poslednjih 15 godina urađena samo jedna sistematska deratizacija. Zbog toga su pacovi i miševi u Kraljevu toliko namnožili, da su izlazili i na centralno gradsko šetalište, čak i u vreme kada su ulice pune ljudi. Po procenama stručnjaka, samo u zoni Trga srpskih ratnika, koji je srce grada, živi između osam i deset hiljada glodara.

(Blic/Nenad Božović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track