HAOS U LESKOVCU: Bogati đaci šikaniraju siromašne!
Foto: Mina Branković

Opšte rasulo u Medicinskoj školi

HAOS U LESKOVCU: Bogati đaci šikaniraju siromašne!

Srbija -
Roditelji optužuju direktorku i pojedine profesore da potpiruju svađe među decom, pošto mnoga žele da odustanu od ekskurzije jer im je mnogo 54.000 dinara

LESKOVAC - Direktorka, pojedini profesori, ali i bogatiji učenici Medicinske škole u Leskovcu vrše pritisak na siromašne đake trećeg razreda da bi ih primorali da uplate 54.000 dinara, koliko košta maturska ekskurzija zakazana za oktobar, tvrde zabrinuti roditelji.Jedan od njih, koji se javio redakciji Kurira, želeo je da ostane anoniman jer je uplašen da bi pojavljivanjem njegovog imena naneo dodatne probleme svom detetu.- Šikaniranje koje vrše ide do te mere da se može podvesti pod psihičko i socijalno nasilje, i to ne samo od vršnjaka čiji roditelji imaju novac i koji ne žele da propuste odlazak u Barselonu, već i od pojedinih prosvetnih radnika. Tačno je da su prikupili saglasnost roditelja. Ali tada su spominjali 400 evra, iako tender nije bio obavljen i uspeli su da pređu zakonski minimum od 60 odsto zainteresovanih učenika. Prvu ratu uzeli su u januaru. Međutim, kada je tender okončan, podigli su cenu na 470 evra! To su ogromne pare. Meni je tih 70 evra kao kuća! Kada su roditelji počeli da negoduju, spustili su na 450. Ali i to je previše! - kaže razočarani otac:- Verovatno se pitate zašto do sada nisam otišao do škole na razgovor sa direktorkom i razrednim starešinom. Moje dete to ne želi. Plaši se odmazde tih istih profesora, ali i vršnjaka čije porodice imaju više para od nas i koji sada upiru prstom u svakoga ko ne može da skupi taj novac jer strahuju da neće biti ekskurzije ako počnu odustajanja. Profesori raspiruju svađe među decom. Moj sin je uplašen da je to strašno.Otac leskovačkog srednjoškolca je ogorčen:- Želim da ga pošaljem, ali nemam odakle! Moja plata je 35.000. a imam dvoje dece.

Ministarstvo prosvete:PROFESORI NE SMEJU DA VRŠE PRITISAKIz Ministarstva prosvete poručuju da je, prema zakonu, za organizovanje ekskurzija nadležna sama škola.- Za to su zaduženi organi škole, direktor, školski odbor i savet roditelja. Takođe, oni donose odluku o visini cene. Profesori i direktor škole ne smeju da vrše pritisak na učenike da idu na ekskurziju.

Direktorka školeKO IMA IĆI ĆE, KO NEMA NEĆEMarija Savić, direktorka Medicinske škole u Leskovcu, kaže da je sve urađeno po propisima. A na pitanje da li misli da je preskupo, bez imalo saosećanja sa onim siromašnim ladno je rekla:- Ovde se ne postavlja pitanje ko ima, a ko nema. Ko ima moći će da ide, ko nema neće. Mi nikog nećemo da silimo, ali nije u redu da se odustane ako se potpiše saglasnost. Ja nisam odlučivala o tome gde će se ići, to je sve vodila agencija za javnu nabavku. Na saglasnostima je ponuđena okvirna cena od 400 evra, međutim, tender je dobila agencija iz Novog Sada, a njihova cena je 54.000. Nije istina da je vršen pritisak na učenike. Na tenderu je bilo sedam agencija, a ova je ponudila najnižu cenu. Učenici su mogli da idu u Italiju za manje pare, ali su želeli rutu Barselona, Nica, Monte Karlo, Kan, Verona, Firenca.... Ovo im prva ekskurzija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track