(FOTO) NAŠ TATA JE NAJBOLJI NA SVETU: Ovako izgleda život samohranog oca petoro dece u Srbiji
Foto: Saša Urošev

Kažu da svoju decu nikad neće napustiti

(FOTO) NAŠ TATA JE NAJBOLJI NA SVETU: Ovako izgleda život samohranog oca petoro dece u Srbiji

Srbija -
Naš tata je najbolji na svetu! - Ovako Dragana Glišina (33) iz Kikinde, opisuje petoro njegovih mališana, o kojima brine sa puno ljubavi i pažnje. Nije čest slučaj da otac ostane sam sa toliko dece- kažu u udruženju "Samohrani roditelj"

KIKINDA: Očevima koji će se, eventualno, naći u sličnoj situaciji savetujem da slušaju svoje srce. Neće im na početku biti lako, ali će vremenom stati na noge. Zahvaljujući ljubavi prema deci, uspeće da prevaziđu sve probleme. Samohrani očevi, glavu gore i samo napred- poručuje Kikinđanin Dragan Glišin (33) koji sa puno ljubavi i pažnje brine o petoro mališana- sinu Branislavu (14) i ćerkama Milici (12), Marini (11), Saški (9) i najmlađoj šestogodišnjoj Anji.

Njihovoj majci i Draganu nije išlo, pa su se pre četiri godine definitivno razišli:

- Deca su priprala meni, a Anja je tada imala tek godinu i po. Na prečac sam deci postao i otac i majka. Presudnu pomoć pružili su mi moji roditelji, a tako je i danas jer živimo u istom domaćinstvu. Da nema njih, ne bih mogao da radim. Sve je lakše otkako sam se novembra prošle godine zaposlio u JP “Kikinda”- kaže za Kurir Dragan i potvrđuje da je pre dva meseca postao član udruženja "Samohrani roditelj".

Udruženje okuplja dvadesetak osoba različite životne dobi i obrazovanja. Bračni brodolomi nisu ih sputali da budu odgovorni roditelji:

-Dirnula ih je moja sudbina, jer je zasad to jedinstven slučaj. Naša druženja i razgovori meni lično puno znače. Kao da smo velika porodica. Nekako čoveku bude lakše kad čuje tuđa iskustva. Nije zanemarljiva psihološka i stručna pomoć koja nam je u uduženju na raspolaganju- predočava Dragan.Branislav i njegove mlađe sestre sa pomešanim osećanjima govore o ocu, ali i majci koju ne viđaju često, jer ne živi u Kikindi.

Jedno vreme bila je i van Srbije. Srce je, na kratko, otvorila Milica:

-Nekako sam se za ove četiri godine navikla na to, ali mi ipak nije svejedno. Moj tata je stvarno savršen. Ako jednog dana postanem mama, nikada svoju decu neću napustiti- kaže Milica.

Šćućurena u očevom krilu, najmlađa Anja ćutke je slušala starije sestre i brata. Nežno grleći i ljubeći oca samo je izustila:

-Naš tata je najbolji na svetu.

Izbegavaju plaćanje alimentacije

Udruženje “Samohrani roditelj” osnovano je 2006. Već deset godina volonterski sa samohranim roditeljima rade predsednica Julka Lipovan, penzionisana socijalna radnica, i psiholog Đorđe Popović:

- Lako se postaje otac, ali je teško biti otac. Ovakav slučaj još nismo imali. Pružamo psihosocijalnu zaštitu u gradu, koji po broju razvoda, u Srbiji prednjači. Uočili smo da bivši supružnici raskidaju radni odnos i menjaju mesto boravka, a to čine da bi izbegli plaćanje alimentacije- kaže Lipovan.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track