UČESTALE KRAĐE DEBELO KOŠTAJU LOKALNU VLAST: Počela zamena saobraćajnih znakova u Kikindi
Foto: Saša Urošev

4 miliona dinara iz opštinskog budžeta

UČESTALE KRAĐE DEBELO KOŠTAJU LOKALNU VLAST: Počela zamena saobraćajnih znakova u Kikindi

Srbija -
Učestala krađa saobraćajnih znakova, Kikinđane će debelo koštati i ove godine.

Iz opštinskog budžeta moraće da se izdvoji četiri miliona dinara da bi senabavilo nedostajućih 400 saobraćajnih znakova koji su “dobili noge”.

Očerupane saobraćajne znakove lopovi prodaju kao sekundarnu sirovinu, ili od njih prave kapije i lopate. Kvalitetan lim ima šaroliku upotrebu, pa se putokazi većih dimenzija koriste kao krovni pokrivač pomoćnih prostorija u kojima borave živina, koze ili svinje.

Na kikindskim ulicama ovih dana je počela zamena pokradene vertikalne signalizacije koja lopove neće obradovati, jer je od plastike.

Milivoj Linjački, član OV za komunalnu infrastrukturu, uveren je da će da će na ovaj način zaustaviti pojava koja ozbiljno ugrožava bezbednost saobraćaja.

"U obavezi smo da namirimo štetu ako do nje dođe na putu ili ulici, koja je u ingerenciji lokalne samouprave, a da vozač prethodno nije bio upozoren adekvatnim saobraćanjim znakom. Do takvih slučajeva dolazi upravo zbog krađe vertikalne signalizacije",­ jasan je Linjački.

Interesantno je da se najčešće krade znak koji obeležava pešački prelaz. Na “ceni” su i znakovi obavezno zaustavljanje, ustupanje prvenstva prolaza, put sa prvenstvom prolaza i drugi.

Lopovi se ne libe da se okome na znak “stop”, što može da prouzrokuje nezgode i sa fatalnim epilogom.

Tekst i Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track