OŽIVLJENA TRADICIJA: U Nišu održan Oficirski bal
Foto: Vojska Srbije

Svečanost u Domu vojske

OŽIVLJENA TRADICIJA: U Nišu održan Oficirski bal

Srbija -
Tradicija oficirskih balova je u Nišu obnovljena prošle godine, posle 75 godina, što je izazvalo snažan pozitivni odjek ne samo u vojnim strukturama, već i u gradskim institucijama i među građanima Niša

Sinoć je u svečanoj sali niškog Doma vojske održan oficirski bal na kome su muzičari Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, članovi plesne grupe niškog garnizona „Tamo daleko“, vokalne grupe „Konstantin“, pripadnici komande Kopnene vojske, Treće brigade i drugih jedinica niškog garnizona i njihove supruge i devojke svojim igrama i pesmama pokazali čarobnu lepotu i duh stare srpske muzike i srpskih kola.

Tradicija oficirskih balova je u Nišu obnovljena prošle godine, posle 75 godina, što je izazvalo snažan pozitivni odjek ne samo u vojnim strukturama, već i u gradskim institucijama i među građanima Niša.

Oficirskom balu su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa svojim saradnicima, komandanti Treće i Četvrte brigade KoV brigadni generali Mile Jelić i Zoran Lubura, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, predsednici opština Prokuplje, Medijana i Pantalej, predstavnici gradskih struktura Niša, boračkih udruženja, ORVS, Udruženja potomaka ratova od 1912. do 1918.godine, udruženja penzionisanih oficira i podoficira i drugi gosti.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je naglasio da najveće bogatstvo grada Niša jesu građani, ali i da blago grada na Nišavi predstavljaju Narodni muzej, Narodna biblioteka, Narodno pozorište, Simfonijski orkestar, Crkveno-pevačka družina „Branko“, Omladinska filharmonija „Naisus“, Vokalna grupa „Konstantin“, Odred izviđača porečana Školski brod „Jadran“ i druge ustanove i organizacije.

— Mi smo prošle godine obnovili tradiciju Oficirskog bala u garnizonu Niš, ove godine nastavili i formirali Plesnu grupu „Tamo daleko“ i želimo da i ona jednog dana bude blago grada Niša. Na ovaj način vraćamo i sećanje na oficire Drugog pešadijskog puka knjaza Mihaila i 16. pešadijskog puka Cara Nikolaja drugog Romanova, koji su sa svojim suprugama, devojkama i prijateljicama nekada u Nišu plesali i tancovali, i iskazujemo želju da živimo u časnoj, vedrijoj, zadovoljnijoj i dostojanstvenijoj srpskoj vojsci i Srbiji — rekao je general Simović.

Oficirski bal je započet zvucima nacionalne muzike u izvođenju Umetničkog ansambla MO „Stanislav Binički“ i nastupom plesne grupe garnizona Niš „Tamo daleko“, a potom su oficiri i podoficiri sa svojim suprugama i devojkama odigrali Oficirsko kolo, Kolo kraljice Drage Mašin, Kolo kralja Aleksandra i Kraljevo Kolo. valcere i popularnu „Nišku banju“.Oduševljenje je izazvalo i pevanje članova Vokalne grupe „Konstantin“, koji su pokazali da sa pravom osvajaju nagrade na prestižnim muzičkim festivalima, dok su muzičari Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „ Stanislav Binički“, predvoćeni majorom Nikolom Živkovićem i pod dirigentskom palicom majora Igora Mitrovića, potvrdili da su pravi partneri za promociju oficirskih balova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track