Najnovije vesti

PRIBOJ: Radnici FAP postigli dogovor sa ministarstvom o prekidu štrajka
Foto: Profimedia

Saglasni oko smene rukovodstva i povezivanja staža

PRIBOJ: Radnici FAP postigli dogovor sa ministarstvom o prekidu štrajka

Srbija
BEOGRAD - Ministarstvo privrede saopštilo je danas da je postignut dogovor sa predstavnicima radnika fabrike FAP iz Priboja i da su se stekli uslovi za prekid štrajka u tom peduzeću.

Na sastanku u Ministarstvu privrede postignuta je saglasnost oko smene rukovodstva, mogućnosti za ostvarivanje socijalnih programa i povezivanje radnog staža.

Navodi se i da su dogovoreni dalji koraci i dinamika kojom će se tražiti rešenje za FAP i utvrdjeno je da to preduzeće neće otići u stečaj do konačnog rešenja njegovog statusa.

Dogovoreno je i da se utvrdi eventualna krivična odgovornost osoba koje su u prethodnom periodu bile zadužene za poslovanje i upravljanje fabrikom.

Predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević izjavio je agenciji Beta da će sutra ujutro radnicima biti predstavljeni detalji dogovora i da se nakon toga očekuje prekid štrajka.

Kako je rekao, radnici su dobili obećanje i da će im biti isplaćena jedna zaostala zarada i da će se postepeno smanjivati iznos dugovanja.

Radnici FAP-a štrajkuju od 22. februara i zahtevaju isplatu devet zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za više od pet godina.

Juče je u tom preduzeću 17 radnika počelo štrajk gladju zahtevajući isplatu zaostalih plata i povezivanje radnog staža, kao i rešavanje sudbine 500 radnika FAP-a koji će biti višak.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da se i dalje pregovara o prodaji FAP-a kompaniji koja traži subvencije od 30 miliona dolara i da će razgovori biti uspešni, ako ta kompanija da garancije za te državne podsticaje.

O prodaji FAP-a vode se pregovori s finskom kompanijom SISU.

FAP je jedno od preostalih 10 preduzeća u restrukturiranju čija zaštita od poverilaca prestaje 31. maja i od tada neće moći da dobijaju nikakvu državnu pomoć.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...