UŽIVO SRBIJA POTOPLJENA: Vanredna situacija u 14 opština, kritično u Obrenovcu
Foto: Fonet

Poplavljeni putevi, kuće, škole

UŽIVO SRBIJA POTOPLJENA: Vanredna situacija u 14 opština, kritično u Obrenovcu

Srbija -
Zbog ugroženosti od poplava u Srbiji je danas proglašeno vanredno stanje u 14 opština - Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar, Ljig... a poplavljeno je 710 domaćinstava.
1 / 11 Foto: Printscreen

12.40 - Čučković: Zatvaranje jedne trake na mostu preko Kolubare. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je da će danas biti zatvorena jedna traka na mostu preko Kolubare kako bi se očistilo korito te reke od granja i smeća i time sprečilo eventualno izlivanje.

12.00 - Redovna odbrana od poplava jutros je proglašena na svih 120 kilometara duž Save, kao i na 52 kilometra duž Dunava kod Pančeva i Kovina koji su u nadležnosti Javnog vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine".

To preduzeće je u saopštenju navelo i da je na brani "Veliko Središte" kod Vršca i dalje na snazi vanredna odbrana od poplava.

U "Vodama Vojvodine" su naveli da je Republički hidrometeorološki zavod najavio porast vodostaja u narednim danima na Savi i Dunavu, "a da bi prognozirani vodostaji trebalo da se kreću oko ili nešto iznad redovne odbrane od poplava". Dodaje se i da se iz tog razloga "na Savi kod Šapca već sutra očekuje uvođenje vanredne odbrane od poplava".

10.50 Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć za stanovništvo pogođenom poplavama na teritorijama opština Kraljevo i Raška. Pomoć se sastoji od hrane, sredstava za ličnu higijenu i dezinfekcionih sredstava ukupne težine od 5.000 kilograma i namenjena je za 180 porodica koje su postradale od poplava u ove dve opštine.

10.20 Štаb zа vаnredne situаcije proglasio je jutros u Opštini Trstenik vаnrednu situаciju zbog obilnih pаdаvinа i izlivаnjа Zаpаdne Morаve nа teritoriji te opštine.

09.40 U području Novog Pazara, poplavljeno je oko 40 kuća u naselju Jaklja, oko 30 kuća u naselju Šutenovac, nekoliko kuća u naselju Mur i Banja.

Situacija se polako stabilizuje, a voda je ispravna za piće.

09.25 Zbog velikih poplava koje su pogodile Dragačevo, osnovna škola u Viči i osnovne i srednje škole u Lučanima i Guči danas neće raditi, saopšteno je iz Opštinskog štaba za vanredne situacije.

08.47 Nadležni upozoravaju da, iako je nivo reka u Srbiji trenutno u opadanju, nova opasnost preti već u četvrtak kada se očekuje da padne više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, što može prouzrokovati bujice.

08.46 Stanje u Čačku je dan nakon velikih poplava jutros normalizovano, a nivo reka Čemernica i Zapadna Morava je opao, rekla je načelnica Štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović.

Nivo vode u Obrenovcu i dalje kritičan.

08.30 Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP rekao je da su sve reke su u opadanju i stagnaciji, a da sinoć nije bilo većih problema na terenu.

08.05 Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu.

Kako se dodaje, u svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

07.51 Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da će se, prema raspoloživim informacijama, ovakvo stanje nastaviti do 11. marta.

"To govori da moramo da budemo u potpunom stanju pripravnosti - MUP, Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane - dok talas ne prođe", dodao je Marić.

07.43 Najteža situacija juče je bila u Lučanima, gde je nivo Bjelice viši nego u vreme poplava pre dve godine i voda ne može da se ulije u Zapadnu Moravu čiji je nivo takođe visok, rekao je direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

07.24 Zbog poplava danas u 08.00 sati biće održana sednica Vlade Srbije.

07.20 Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je danas odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

07.05 Najveći poplavni talas je prošao, uveravaju iz lokalnih Štabova za vanredne situacije širom Srbije.

Vanredna situacija proglašena je u 14 opština, a evakuacija najugroženijih meštana nastavljena je tokom noći. Oni su uglavno smešteni u okolen prihvatne centre, hotele i škole. Evakuisano je više od 118 ljudi.

Kritično je još u području Zapadne Morave, gde se i dalje postavljaju zaštitni bedemi.

Evakuacija sedam porodica. Morava preti da poplavi naselje Grdicu kod KraljevaKRALJEVO - Sedam porodica iz Grdice kod Kraljeva, evakuisano je noćas zbog opasnosti da će Zapadna Morava koja se izlila u ovom naselju, poplaviti njihova domaćinsta, izjavio je večeras gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

"Sedam porodica je evakuisano zbog mogućnosti da njihova domaćinstva budu poplavljena noćas, od kojih će dve noć provesti u prostorijama školske zgrade, a na postavljanju bedema su angažovani vojska i žandarmerija”, rekao je Ilić. On je dodao da je neprestano u kontaktu sa ljudima iz Čačka od kojih je dobio informacije da je vodostaj Zapadne Morave nešto niži nego u Kraljevu. “Ohrabrujuće je da su mi javili iz čačaka da je vodostaj nešto niži nego u Kraljevu, kao i činjenica da su padavine prestale. Medjutim, ova noć je odlučujuća jer ukoliko poplavni talas iz čačka bude naišao, onda bi domaćinstva u Grdici bila poplavljena kao i 2014. godine u proleće”, kazao je Ilić. Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, kazao je da u podizanju bedema kraj Zapadne Morave u Grdici učestvuju gradjani, vojska i žandarmerija sa mehanizacijom, kao i da su počeli da pristižu dobrovoljci pozvani i preko društvenih mreža, “Mi smo preko društvenih mreža, sportskih klubova, svojih prijatelja pozvali sve koji mogu da dodju i pomognu. Za samo nekoliko minuta, odazvalo se više od 200 omladinaca, članova sportskih klubova, a na terenu su i ekipe EPS-a sa svojim vozilima. Prema rečima meštana Grdice, ova noć će biti odlučujuća da li će njihova domnaćinstva biti poplavljena kao pre dve godine, kada je više od 400 kuća i gazdinstava bilo pod vodom.

Sutra nema nastave u novopazarskim školama, reke se ipak povlače

Osnovne i srednje škole u Novom Pazaru sutra neće raditi, odlučeno je večeras na sednici Štaba za vanredne situacije. Kako novopazarski radio Sto plus saznaje u ovom telu, obdaništa i ostale javne gradske i republičke ustanove u gradu radiće normalno. Štab je ranije danas proglasio vanrednu situaciju na teritoriji Novog Pazara, zbog poplave koja je zadesila nekoliko ovdašnjih naselja. Prema poslednjim informacijama, situacija u gradu, gde je poplavljeno više stotina kuća, polako se smiruje i reke se povlače u svoja korita. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je novinarima da su najugroženija naselja Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja. "Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća je na terenu, kao i vatrogasci i vojska", rekao je Mahmutović.

23.30 U kraljevačkom naselju Grdica evakuisano je 400 ljudi, kojii su smešteni u lokalnu školu i Matarušku banju.

23:15 Nivo Zpadne Morave kod Kraljeva i dalje raste. Ugroženi su proizvodni pogoni preduzeća Radijator. Iz dvorišta i hale radnici pumpama izbacuju vodu

23.05 Nivo Zapadne Morave je u popodnevnim i večernjim satima porastao i ugrožena je Ovčar Banja u kojoj su poplavljeni most i ulice. A u večernjim časovima poplavljen je i čuveni restoran u Ovčar Banji.

22.45 - Morava poplavila naselje Grdicu, ugroženo 250 kuća

Zapadna Morava poplavila je naselje Grdica u Kraljevu. Prema nekim informacijama, oko 250 kuca je ugrozeno, a u toku je evakuacija stanovnistva. Grdica je i pre dve godine identicno bila poplavljena. A prema nekim informacijama ocekuje se da poplavni talas stigne oko 1 sat iza ponoći. Veci broj meštana uopšte nije napustio svoje kuće jer strahuju da će im voda sve uništiti.

22.30 - Zapadna Morava raste po dva centimetra svakih sat vremena

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je da vodostaj Zapadne Morave i dalje raste i to za dva centimetra na svakih sat vremena. On je naglasio da će nadolazeći udarni talas biti u Kraljevu između jedan i tri sata iza ponoći.

"Ponovo je počela da pada kiša, što dramatično pogoršava situaciju. Novo vode na branu u Parmencu je veći nego prilikom katastrofalnih poplava 2014. godine. Preduzeće ’’Putevi Srbije’’ trebalo bi da pojačaju nasipanje bedema u Parmencu i udarni front kod brane", rekao je Ilić. On je istakao da je evakuisano stanovništvo koje živi uz samu reku i naglasio da nema opasnosti od popuštanja brane u Parmencu.

22.05 - Na području Obrenovca, po oceni nadležnih večeras nema opasnosti od izlivanja reke a problema je jedno bilo u mestu Poljane gde se izlila reka Peštan. Predsednik te opštine Miroslav Ćučković rekao je agenciji Beta da se na području sela Poljane "izlila reka u nebranjenom delu Obrenovca i da je ušla u dvorišta devet kuća". "U ostalim delovima Obrenovca nema problema", rekao je predsednik opštine Obrenovac.

Evakuacija u Kraljevu

21.40 - Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva večeras je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava, a pripadnici lokalnog Odeljenja za vanredne situacije neprestalno su na terenu kako bi regovali gde god je to potrebno. U Grdici, Oplanićima, Adranima i Obrvi, večeras je počela evakuacija stanovništva čija su domaćinstva najugroženija izlivanjem Zapadne Morave, rekao je Beti načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Kraljeva, Radoica Kočović.

21.37 - Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je večeras da u srpskim sredinama na KiM nema žrtava od poplava, ali da su prijavljene materijalne štete. Kozarev je u izjavi Tanjugu rekao da su u poplavama večeras oštećena tri mosta u opštini Leposavić na severu Kosova od kojih je jedan neupotrebljiv a druga dva, prema preliminarnim informacijama, moći će da budu obnovljena. Kozarev je precizirao da je oštećen most koji vodi ka selu Postenje u leposavićkoj opštini i da je takođe oštećen put koji vodi ka manastiru Sv. Vrača. On je večeras bio na terenu sa predstavnicima opštine Leposavić, a prethodno je prisustvovao i sastanku opštinskog Kriznog štaba. Kozarev je rekao da je u opštini Zubin Potok, na severu Kosova, u mestu Lučka, došlo do izlivanja reke, ali bez većih posledica. "Jedna kuća čiji su vlasnici Srbi u Klini takođe se našla na putu bujici, ali je voda preusmerena. Bila su tokom dana poplavljena dvorišta u Gračanici, ali je voda ispumpavana", rekao je on. U poplavama na Kosovu danas je zabaležena i prva žrtva, starija osoba albanske nacionalnosti utopila se u jednom selu u opštini Đakovica. Poslednje velike poplave na severu Kosova, naročito u opštini Leposavić, zabeležene su aprila 2014. godine.

21.36 - Zbog izlivanja reke Jasenice u prekidu je saobraćaj na deonici Natalnici - Rača, saopštili su večeras Putevi Srbije. Kako se navodi, na terenu je postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija. Putevi Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i ograničenje brzine, kao i da vožnju prilagode uslovima na putu.

21.32 - U devet mesnih zajednica opštine Prijepolje, proglašena je vanredna situacija zbog problema sa isporukom električne energije, rekao je predsednik opštine Emir Hašimbegović.

21.07 - Reka Peštan na opštini Obrenovac izlila se u selo Poljane oko 20 sati i tom prilikom poplavila 10 kuća.

20.32 - Poplave i na teritoriji opštine Gračanica. Ugroženo stanovništvo u Ulici Devet Jugovića i stanari u naselju Bergen.

20.23 IZLIVA SE REKA KAČAR: Ljig proglasio vanredno stanjeNa teritoriji opštine Ljig proglašena je vanredna situacija, zbog izlivanja reka Kačer i Ljig. Reka Kačer izlila se u selu Brančić i potopila više desetina hektara oranica, dok je u selu Latković došlo do prekida putničkog saobraćaja na državnom putu drugog reda Ljig-Latković, zbog izlivanja reke Ljig, saznaje Glas zapadne Srbije.U odluci o proglašenju vanredne situacije naređuje se upotreba mehanizacije i drugih sredstava koja se koriste u vanrednim situacijama, a kojom raspolažu privredna društva, preduzetnici i drugi subjekti na teritoriji opštine Ljig. Nadležni u ovoj opštini apeluju na građane da obezbede zalihe vode jer je došlo do prekida na magistralnom cevovodu i vode neće biti u narednih nekoliko dana.

Ibar ubrzano raste, Raška u opasnosti

19.03 - Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. U svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

18.50 - Najvažnije je da u novim poplavama niko nije izgubio život, ali do 11. marta, do kada se očekuju padavine, nećemo biti mirni, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

18.43 - U Kraljevu je voda dostigla nivo iz 2014. godine i najavljena je moguća evakuacija stanovništva u priobalju.

Kraljevo (Foto: Fonet)
Kraljevo (Foto: Fonet)

17.51 - Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić proglasio je danas popodne vanredno stanje na teritoriji te opštine., a nasip je popustio na dva mesta.

16.19 - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izjavio danas da je u Lučanima zbog izlivanja reke Bjelica oko 70 objekata pod vodom, medju kojima ima i dosta firmi.

15.49 - U Pomoravskom okrugu zasada nema opasnosti od izlivanja reka uprkos tome što kiša već 19 sati rečeno je Tanjugu u štabovima za elementrane nepogode opština Cuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca i Grada Jagodine. Štabovi, pripadnici Civilne zaštite, policija i preduzeca su u pripravnosti, a situacija se prati iz sata u sat. Snabdevanje vodom, elektricnom energijom i gasom je normalno. Prema izveštaju Hidrometerološkog zavoda Srbije, sve reke u Pomoravlju, Resavi i Levču, uključujući i najveću srpsku reku Veliku Moravu "su u porastu".

14.46 - Vanredno u Pazaru, evakuisano 100 ljudi. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da je situacija u Novom Pazaru alarmantna i da je u jednom delu grada evakuisano 100 stanovnika zbog poplava, a da u pojedinim delovima grada nema struje.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Štab za vanredne situacije Novog Pazara proglasio je danas vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, zbog poplave koja je zadesila nekoliko naselja.Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je novinarima nakon sednice da je doneto niz mera koje će se od ovog momenta preduzimati. "Evakuisaćemo stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća od jutros od sedam časova je na terenu, a dogovoreno je da vatrogasci i vojska takodje budu na terenu", rekao je Mahmutović.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

On je rekao da su od jutros postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a da veliki deo grada nema struju i vodu. "Deca iz ugroženih naselja koja su u školi, biće zadržana sa nastavnicima, dok se situacija ne smiri. Neće biti druge smene u školama iz ugroženih naselja", rekao je Mahmutović. Najugroženija naselja su Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja. Mahmutović je dodao da se izlila reka Jošanica, prvi put posle velike poplave 1979. godine, i da teče magistralnim putem.

Meho Mahmutović (Arhivska foto: Aleksandar Jovanović)
Meho Mahmutović (Arhivska foto: Aleksandar Jovanović)

"Srušićemo sve mostove koji se nalaze na vodotocima, a koji prave prepreku. Angažovali smo mašine čekićare, koje će uništiti nekoliko betonskih stopa, jer su se pojavile kao prepreka pa preti opasnost od veće poplave u gradu", rekao je Mahmutović.

13.57 Zbog izlivanja Zapadne Morave kod železničke stanice Jelen Do, prekinut je železnički saobraćaj na pruzi Požega - Čačak.

Kako se navodi u saopštenju, saobraćaj je prekinut u 12.45 časova, jer je voda prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj deonici.

13.25 - Evakuacija više od 400 ljudi. Načelnik štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović izjavila je danas da je tokom noći i jutra više od 400 osoba evakuisano, najviše u mestima koja se nalaze u slivu reke Čemernice. Prema njenim rečima, 24 osobe su evakuisali pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz svojih kuća u Preljini, Preljinskoj Baluzi, Konjevićima, Vranićima, Miokovcima i Katrzi, dok su se ostali evakuisali sami. Ikodinović je na vanrednoj sednici gradskog štaba naglasila da se ka Čačku uputilo oko 70 pripadnika žandarmerije i dva tima za spašavanje na vodi iz Novog Sada i iz Beograda. Direktor Javnog preduzeća Srbijavode Goran Puzović, izjavio je da je prestalo prelivanje nizvodno od mosta na Čemernici i da je potrebno što pre izvući vodu iz poplavljenih domaćinstava.

"Problem je što Morava raste lagano, očekujemo da kroz Čačak prođe pik za tri do četiri sata, ali ne očekujemo tu neke veće probleme", rekao je Puzović. Direktor Javno komunalnog preduzeća "Vodovod" Zoran Pantović, kaže da je došlo do plavljenja vodozahvata i pristupnog puta u Ševelju kod Rzava. Načelnik inspekcijskih službi Milovan Erić, rekao je da je kod manastira Vavedenje voda došla na dva metra od mesta gde se nalazi štala sa kravama. "Kod manastira Nikolje voda je došla na pola metra od izlivanja. U Milićevcima je bujični talas zarobio jednog taksistu ali je uz pomoć vatrogasaca spašen, a pošto je bio promrzao prenet je u Hitnu pomoć", referisao je Erić. Direktor Autoprevoza Aleksandar Petronijević, rekao je da autobusi ne idu kroz selo Vranići, dok u međumesnom saobraćaju ne idu ka Ivanjici. Direktor Hidroelektrane "Elektromorava" Čačak Slavko Majstorović izjavio je da je u 11:45 protok vode u Ovčar Banji iznosio 700 kubnih metara vode u sekundi. On je dodao da je 2014. godine protok bio 1.400 kubika, dodajući da su sve ustave na brani podignute.

13.10 - Štab za vanredne situacije Opštine Trstenik od danas je u statusu pasivnog dežurstva, odlučeno je na sednici tog staba koji je preduzeo i sve operativne i preventivne mere na zaštiti i spasavnju, a u pripravnosti su i sve komunalne službe i javna preduzeća.

Kritično je i u Ovčar Banji, javljaju čitaoci Kurira.

Ovčar Banja, Foto: Čitalac Kurira/Milan Smiljanić
Ovčar Banja, Foto: Čitalac Kurira/Milan Smiljanić

Ovčar Banja, Foto: Čitalac Kurira/Milan Smiljanić
Ovčar Banja, Foto: Čitalac Kurira/Milan Smiljanić

13.08 Sava će prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rasti i narednih nekoliko dana, pa će kod Sremske Mitrovice već sutra prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca premašiti nivo vodostaja za uvođenje vanredne odbrane.

12.40 - Lučani pod vodom, sutra nema nastave.

12.30 - Izlivanje reka preti i na teritoriji grada Novog Pazara na više mesta, a trenutno su najugroženija mesta oko reke Jošanice, gde voda ugrožava i jedan od montažnih mostova

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Iz gradske uprave su apelovali na sve koji žele da pomognu u odbrani grada od poplava da se jave Štabu za vanredne situacije. Svi članovi Štaba su od ranog jutra na terenu.

12.29 Krizni štab za vanredne situacije u Peći odlučio je da danas ne bude nastave u školama zbog obilnih padavina koje su otežale kretanje ljudi.

Portparol kriznog štaba Engelbert Zefaj kaže da je formiran krizni štab, da su mobilisani svi ljudski i drugi resursi.

12.13 - U Požegi opada nivo vode, javljaju čitaoci.

Požega (Foto: Čitalac Kurira)
Požega (Foto: Čitalac Kurira)

Usled velikih padavina JP Rzav Arilje kao snabdevač korisnika opština Arilje, Požega, Lučani, Gornji Milanovac i grada Čačka, saopštio je da od danas nije u mogućnosti da redovno snabdeva korisnike pijaćom vodom.

Požega (Foto: Čitalac Kurira)
Požega (Foto: Čitalac Kurira)

11.54 - Deo Nove Varoši bez struje. Više od 1.500 potrošača u Novoj Varoši danas je bez struje zbog toga što je van sistema više od 30 trafostanica, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u tom gradu Radivoje Bujišić.On je naveo i da su jaka kiša i sneg izazvali prekide saobraćaja na više lokalnih putnih pravaca. Bujišić je dodao i se pojavilo i nekoliko klizišta, posebno u Negbini i Draževićima.

11.20 Nekoliko kuća u Mrsaću i Bapskom polju kod Kraljeva, selima u priobalju Zapadne Morave, poplavljeno je, jer su nabujali potoci prodrli u dvorišta.

NOVO/FOTO: POPLAVLJENO NEKOLIKO KUĆA U CENTRU MRSAĆA

Posted by Kraljevo Online on Monday, March 7, 2016

Spasilačke službe trenutni crpe vodu iz ovih domaćinstava pomoću pumpi.

11.19 - Vanredna odbrana kod Kule Nebojša. Beograd nije ugrožen, ali zbog toga što je najniža tačka prestonice Kula Nebojša na tom mestu proglašena je vanredna odbrana od poplava, kažu za Kurir u Sektoru za vanredne situacije.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

11.10 „Put Lučani - Pilatovići - Kravarica je na tri mesta u prekidu, na jednom delu oko 200 metara, na drugom oko 300 dok je treće mesto u prekidu oko 300 - 400m.

Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Lučani, Foto: Čitalac Kurira

11.05 Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša u Beogradu, jer je to najniža tačka, kao i na rekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, ali, kako saznajemo iz Sektora za vanredne situacije, Beograd nije ugrožen, jer nivo vode opada već kod Bezdana.

Beograd, Foto: Printscreen
Beograd, Foto: Printscreen

10.53 Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je vanredna situacija na teritoriji Srbije proglašena u opštinama Čačak, Arilje i Lučani, dok je noćas iz Gornjeg Milanovca, Priboja i Čačka evakuisano 15 osoba.

Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu.

Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira

10.28 - Kritična reka Peštan. Zasad nema opasnosti od izlivanja reka u Obrenovcu, osim reke Peštan, koja je pod budnim okom nadležnih, rekao je predsednik opštine Miroslav Čučković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Reka Peštan dolazi iz pravca Aranđelovca, a imamo vesti da su tamo bujični tokovi podivljali i to može predstavljati opasnost po nas, pre svega u selima Poljane i Konatice. Tamo su predstavnici Sektora za vanredne situacije i opštinskog štaba, kao i građevinske mašine, kako bismo odmah reagovali ako reka izađe iz korita", naveo je.

Čučković kaže da su Sava i Kolubara u stagnaciji, a da bujični tokovi Baričke reke, Marice, Trstenice i Tamnave miruju, bez tendencije porasta i pretnje po okolinu. U 12 sati zaseda Štab za vanredne situacije opštine Obrenovac.

10.02 - Proglašeno vanredno stanje u Gornjem Milanovcu. Škole ne rade.

09.50 - Direktor preduzeća Srbijavode Goran Puzović izjavio je danas u Čačku da je na tom području tokom nedelje i protekli noći palo 70-80 litara kiše po metru kvadratnom, što je više u odnosu na maj 2014.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"„Sada se preduzimaju sve mere da se zaštiti stanovništvo i imovina. Ono što predstavlja problem je pitanje da li će se ovaj talas vratiti u ovaj deo Srbije, tako da ćemo u skladu sa tim donositi i druge mere“", rekao je Puzović.

Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira

09.20 - Opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima odlučio je danas da proglasi vanredno stanje u tom delu Dragačeva zbog izlivanja reka.

Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira

Kako je saopšteno, izlila se reka Bjelica i njene pritoke - Gorušica, Vranjička, Tijanska i Markovačka rečica, a na području Dragačeva poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta.

Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira
Selo Krstač, Lučani, Foto: Čitalac Kurira

08.50 - Put Gornji Milanovac - Preljina - Čačak otvoren je za sve kategorije vozila, nakon što se voda povukla sa kolovoza, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Živanića put, most u Konjevićima, live. Čemernica preliva uveliko, Čačak je u alarmantnom stanju.

Posted by Sladjan Uno Djuric on Sunday, March 6, 2016

Prema saopštenju AMSS saobraćaj je profunkcionisao od 8.50 sati.

08.45 - Zbog velike količine padavina, domaćinstva u okolini Preljine ugrožena su od poplava, zbog čega je Gradski štab za vanredne situacije u Čačku proglasio vanrednu situaciju.

Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča - Čačak preko Jelice je obustavljen.

Preljina

Posted by Sava Gucunski on Sunday, March 6, 2016

"Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključe, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu", istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

08.20 U toku protekle noći.na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, Voda je ušla u desetine kuća u naseljima: Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i stambeni objekti u naseljenom mestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Turica jutros...

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Sunday, March 6, 2016

07.59 Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.

Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice i Crvenog krsta na terenu...Postavljanje džakova na plaži. Bravo, momci!

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Sunday, March 6, 2016

07.10 Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije, prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Đetinja jutros...

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Sunday, March 6, 2016

07.05 U Arilju je voda prodrla u nekoliko domaćinstava, poplavljen je objekat Maxija, škola u latvici a većina saobraćajnica je oštećena.

Око поноћи: "Ниво воде је порастао у задњих 90 минута - метар , задњих 10 минута - 10 цм .... до ујутру овим темпом (а киша уби) на појединим местима прети изливање!"фото: Жељко Веизовић

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Sunday, March 6, 2016

07.02 Požega je pod vodom. Kiša i dalje pada, pa se situacija pogoršava.

Načelnica Gradskog štaba Čačka za vanredne situacije Bojana Ikodinović, u izjavi za Glas zapadne Srbije, apelovala je na stanovnike Konjevića i Preljinske baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

(22:20h) Djetinja, buja li buja...

Posted by UŽICE - OGLASNA TABLA on Sunday, March 6, 2016

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reča u Gornjoj Gorevnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track