NAJSTARIJA NOVOSAĐANKA (102) OTKRIVA TAJNU DUGOG ŽIVOTA: Lekove samo kad moram i ne spavam dugo!
Foto: Grad Novi Sad

Posetio je gradonačelnik

NAJSTARIJA NOVOSAĐANKA (102) OTKRIVA TAJNU DUGOG ŽIVOTA: Lekove samo kad moram i ne spavam dugo!

Srbija -
NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, povodom 8. marta-Međunarodnog dana žena, posetio je najstariju Novosađanku, Ilonu Kovač koja ima 102 godine.

Ilona Kovač rođena je 15. oktobra 1914. godine u Bačkoj Topoli. U Novi Sad je došla kada je imala 19 godina zbog zaposlenja.

Učila je krojački zanat i to joj je bio hobi, a radila je kao tkalja. Ima dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi. Ona kaže da ne spava dugo, pazi na ishranu, sluša savete lekara, a lekove pije samo kada mora.

Veoma voli ruže, a i dalje održava punu baštu tog cveća. Danas je u penziji i uživa u svom skromnom domu gde joj u svakodnevnim obavezama mnogo pomaže sin koji živi s njom.

Crveni krst Grada Novog Sada već 30 godina organizuje manifestaciju „Sunčana jesen života”, posvećenu nastarijim sugrađanima. Svake godine, Crveni krst Grada Novog Sada dodeljuje nagrade najstarijem Novosađaninu i bračnom paru koji je najduže u braku. Za 2015. godinu, priznanje da je najstarija sugrađanka, dobila je upravo Ilona Kovač.

- Naši najstariji sugrađani su uzor svima nama. Oni su gradili našu zemlju, vaspitavali generacije, a zahvaljujući njihovom celoživotnom zalaganju postavljeni su temelji države u kojoj danas živimo. Ne samo da je zbog njihovog truda, rada, etike i marljivosti sagrađena ova zemlja, kao i naš grad, već su naši stariji sugrađani i danas zaslužni za sve dobre rezultate koje je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Oni su naši heroji koji su podneli najveću žrtvu kako bi Srbija izbegla bankrot. Žene su oduvek bile pokretačka snaga društva, a to dokazuju i naše najstarije sugrađanke. Danas imam čast da razgovaram sa najstarijom žiteljkom Novog Sada i moram da priznam da osećam veliko poštovanje i divljenje prema ovoj dami, majci, baki i prabaki, koja i dalje veruje u bolje sutra i pruža nadu svima nama da se sa optimizmom može živeti dugo i srećno - rekao je gradonačelnik i čestitao gospođi Iloni 8. mart.

(Foto: Grad Novi Sad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track