GRAD ZRENJANIN OBEZBEDIO NOVAC ZA LIFT: Na pomolu rešenje za studentkinju Milicu Knežević
Foto: Saša Urošev

Potvrdio gradonačelnik Janjić

GRAD ZRENJANIN OBEZBEDIO NOVAC ZA LIFT: Na pomolu rešenje za studentkinju Milicu Knežević

Srbija -
ZRENJANIN - Mukama Milice Knežević , studentkinje u invalidskim kolicima, koja nastavu ne može da prati na spratu Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, konačno senazire kraj.

Grad Zrenjanin izdvojiće neophodna sredstva za ugradnju lifta u zgradi ove visokoškolske ustanove. To je Kuriru potvrdio gradnačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

- U tu svrhu smo opredelili četiri miliona dinara, a realizaciju ovog projekta očekujemo sredinom godine. Želimo i da savladamo sve prepreke i učinimo da ova visokoškolska ustanova bude dostupna i studentima sa invaliditetom. Hoćemo da omogućimo kvalitetno obrazovanje za sve studente u našem gradu­ kategoričan je Janjić.

Do povoljnog preokreta u Miličinoj borbi za nesmetano obrazovanje osoba sa invaliditetom je došlo nakon što je nedavnim javnim istupom, skrenula pažnju na nepremostiv problem na fakultetu.

Milica je ukazala da nastavu, koja se najvećim delom odvija na spratu fakulteta, ne može da prati zato što zgrada nema lift. Iako je Tehnički fakultet još prošlog jula sopstvenim sredstvima finansirao izradu tehničke dokumentacije za lift, na tome se zbog nedostatka novca i stalo:­

Svesna toga da, i pored dobre volje, fakultet nije u mogućnosti da stvori adekvatne uslova za praćenje nastave za studente sa posebnim potrebama, nadu nisam prestajala da gubim. Verovala sam da će se naći neko ko ima dovoljno sluha, ali i mogućnosti da problem reši. Drago mi je što je gradonačelnik Zrenjanina uvideo da ova ustanova mora da bude dostupna i osobama sa invaliditetom. Dok se lift ne instalira, moje dobre kolege će mi još neko vreme pomagati da nastavu pratim na spratu. Hvala njima, ali i profesorima, prijateljima i celokupnoj srpskoj javnosti koja je sve vreme bila uz mene­ poručila je ova hrabra devojka.

S.U.

Ona ima čeličnu volju

Milica je 2009. godine u saobraćajnoj nesreći povredila kičmenu moždinu i ostalanepokretna. Otada je prinuđena da značajan deo dana provodi u invalidskim kolicima. To jenije obeshrabrilo da se bavi ronjenjem i slikanjem. Dok je 2014. boravila u poznatom američkom rehabilitacionom centru u Orlandu, okušala se u veslanju u kajaku i surfovanju. Igrala je ragbi u kolicima, probala parasejling i potvrdila da njen blog „Izaberi da živiš“­ ima smisla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track