Najnovije vesti

SELO ROANDA KOD SVILAJNCA: Lopovi ukrali zvono sa crkve teško 128 kg
Foto: Profimedia

Krađa

SELO ROANDA KOD SVILAJNCA: Lopovi ukrali zvono sa crkve teško 128 kg

Srbija
Nepoznate osobe ukrale su zvono teško 128 kilograma, sa zvonika crkve "Svete Marije Magdelene" u selu Roanda, oko 20 kilometara jugoistočno od Svilajnca.

Krađu zvona prijavio je policiji u subotu sveštenik Ivan Zzivković. Zvono, koje je izliveno 2003.godine u Austriji, visine je metar, u prečniku oko 70 centimetara i "koštalo" je oko 4.000 evra.

Član Crkvenog odbora Dragoš Marković, izjavio je novinarima da su meštani "spremni da daju nagradu od 400 evra ko zvono pronađene", i da im je u policiji rečeno da se takvim kradljivicima "teško ulazi u trag, jer zvono brzo pretope".

Marković pretpostavlja da je zvono nestalo između srede i subote, jer, kako kaže, u porti nema čuvara, a parohijski dom se još gradi. On, i ostali članovi Crkvenog odbora, pretpostavljaju da su lopovi skinuli zvono sa zvonika i vukli ga do kombija, kojim su ga preko njiva odvezao.

Marković je podsetio da su lopovi nedavno ukrali i bakarne oluke sa crkve. "Da ne poverujete, kradu i crkvena zvona. Imali još nešto sveto? Ljudi se krste i čude, u šoku su", rekao je Marković. Selo Roanda ima oko 200 domaćinstva, a crkvu su sagradili 1997.godine, vlastitim prilozima.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...