ULIČNI SVIRAČ ZAVADIO NIŠLIJE: Jedni bi da ga slušaju, a drugima smeta
Foto: M.M.

Prijavljivano policiji

ULIČNI SVIRAČ ZAVADIO NIŠLIJE: Jedni bi da ga slušaju, a drugima smeta

Srbija -
NIŠ - Ulični svirači koji nastupaju u centralnoj pešačkoj zoni u Obrenovićevoj ulici više nisu dobrodošli bez obzira na simpatije prolaznika, je se stanari ovog dela grada žale zbog glasne muzike i traže od policije da ih skloni sa ulice.

Iz tog razloga ovde više neće svirati ni apsolvent Fakulteta umetnosti u Nišu Đorđe Milanović, virtouz na violi i jedan od najomiljenijih uličnih zabavljača. Posle upornih prijava policiji da im Milanovićevo muziciranje smeta, policija je obavestila mladog muzičara da će morati da ode iz Obrenovićeve ulice.

Međutim, policijska intervencija u ovom slučaju izazvala je ogorčenje Nišlija koji su se 17. marta zatekli u Obrenovićevoj ulici i dovela do prave bure na društvenim mrežama uperene protiv pripadnika MUP –a, koji su samo postupali po prijavi stanara koji su zahtevali uklanjanje uličnih svirača.

Kako saznajemo, policiju je tog dana oko 19.20 časova ponovo pozvao jedan stanar Obrenovićeve ulice zahtevajući momentalno reagovanje policije, tvrdeći da mu Milanovićevo muziciranje smeta s obzirom na to da ulični svirači koriste ozvučenje. U skladu sa zakonskom procedurom, policijski službenik je od svirača zatražio ličnu kartu, ali je mladić izvadio mobilni telefon i počeo da snima policajca. Okupio se veći broj prolaznika koji su negodovali i vredjali policajca pa je radi provere identiteta uličnog svirača on odveden u zgradu niške Policijske uprave koje je samo na stotinak metara od Obrenovićeve ulice.

Ustanovljeno je da je ulični svirač iz Jagodine, da nema prijavljeno boravište u Nišu zbog čega je protiv njega podneta prekršajna prijava ali i da nema ni dozvolu za svirku u Obrenovićevoj ulici, jer ova odobrenja koja je izdavala opština Medijana, nisu obnovljena.

Biljana Stanojević, zadužena za odnose sa javnošću u opštini Medijana kaže da je jedan od razloga što uličnim sviračima nije produžena dozvola, baš negodovanje stanara centralne pešačke zone.

- Oni su se i nama obraćali, tvrdili da im ti mladi ljudi smetaju, da ih uznemiravaju glasnom muzikom pa licence nismo obnovili – potvrdila je Stanojevićeva.

Milan Đordjević, portparol niške komunalne policije takodje potvrđuje da i oni dobijaju žalbe zbog uličnih svirača.

- Da se razumemo, i mi i policija moramo da postupamo po prijavama gradjana i da poštujemo zakon. Neki te ljude vole, drugima smetaju, ne može se svima ugoditi. Najspornije je očigledno to što ulični svirači koriste ozvučenje, pa je buka zaista prisutna a pešačka zona je zaista gusto naseljena – objašnjava Djordjević.

Kako kažu nadležni, najidealnije bi bilo da se ulični svirači premeste na Trg Kralja Milana ili na ulaz u popularno Kazandžisko sokače gde nema stambenih zgrada pa bi bili zadovoljni i oni koji vole uličnu muziku i oni kojima ona smeta.

(M.M./FOTO M.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track