Vučević: Kao roditelj zgranut sam vršnjačkim nasiljem, tražim hitan izveštaj!
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Gradonačelnik Novog Sada u poseti OŠ Branko Radičević

Vučević: Kao roditelj zgranut sam vršnjačkim nasiljem, tražim hitan izveštaj!

Srbija -
NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić danas su posetili Osnovnu školu "Branko Radičević" gde su sa direktorom Aleksandrom Maletinom razgovarali o nedavnom slučaju vršnjačkog nasilja koji se dogodio u toj školi i koji je pobudio veliko zanimanje javnosti.

Vučević je, obraćajući se novinarima nakon sastanka kome su prisustvovali i direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković i rukovodilac grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave u Novom Sadu Daliborka Vojvodić-Tomović, rekao da je kao građanin i kao roditelj šokiran onim što se desilo u toj školi, a da je kao gradonačelnik došao u tu školu kako bih razgovarao sa direktorom i pedagoško-psihološkom službom.

"Tražio sam od direktora škole da me obavesti do kakvih saznanja su došli i kako je moguće da su se ti incidenti odvijali mesecima, a da niko u školi, pa ni roditelji, nije reagovao. Deca izložena nasilju su ćutala o ovim incidentima iz straha, a iako smo imali situaciju da je jedna učenica čak snimala incident koji je potom objavljen na društvenim mrežama, ipak, nije pokazana nikakva solidarnost sa žrtvama, što je nedopustivo", rekao je Vučević.

On je kazao da se nada da se taj slučaj neće završiti samo na statističkom broju i predmetu i naglasio da očekuje hitan pismeni izveštaj školskog odbora, direktora, nastavničkog veća, psihološke službe, kao i Centra za socijalni rad koji je, kako je rekao, već zakazao razgovore sa roditeljima, kako one dece koja su bila žrtve nasilja, tako i sa roditeljima dece koja su osumnjičena da su nasilje počinila.

"Grad Novi Sad je mnogo uložio u preventivne mere na polju bezebdnosti učenika, da nam se upravo ne bi dešavali takvi incidenti u školama. Prva smo lokalna samouprava koja je osnovala Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, a velika sredstva iz budžeta smo izdvajali za konkretne preventivne mere, ali na žalost, Grad, kao jedinica lokalne samouprave, ne može da menja ponašanje svih i ne može da menja svest u društvu", rekao je Vučević.

Po njegovim rečima mismo takvo društvo koje je sklono da okreće glavu od neprijatnih stvari koje se dešavaju drugima u našem okruženju i, kako je rekao, sve dok se ta svest ne izmeni, dešavaće nam se takve stvari. "Na svakome od nas je da se zapita šta da radimo kako bismo sprečili ovakve pojave, a to se odnosi ne samo na vršnjačko, već i na nasilje nad ženama, na nedolično i kriminalno ponašanje", kazao je Vučević, koji je na kraju obraćanja novinarima zamolio sve da se toj temi i tom slučaju ne pristupa senzacionalistički i da ne bude politizacije, jer je, kao je naglasio, reč o veoma delikatnom pitanju.

Kutija za anonimnu prijavu nasilja

Član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić je rekao da je Gradska uprava za obrazovanje poslala prosvetnog inspektora da utvrdi činjenično stanje i da proveri da li su sve procedure u vezi sa bezbednošću dece ispoštovane, kao i to da li postoji odgovornost nastavnika, pedagoške službe i direktora. "Dogovorili smo se sa direktorom da se školi pojačaju preventivne mere edukacije dece i roditelja u vezi sa borbom protiv nasilja jer je saradnja sa roditeljima neophodna da bi se ovakvi slučajevi sprečili. Bojim se da u današnje vreme kakve god mere da preduzmemo ovaj problem neće biti rešen dok se ne uključe roditelji", rekoa je Jelić.

On je apelovao na roditelje i na sve druge ako uoče bilo kakve probleme vezane za nasilje da se jave ili školi ili Koordinacionom telu koji će odmah preduzeti sve neophodne mere i radnje. Po Jelićevim rečima, kako je utvrđeno jedan od razloga zbog čega taj slučaj vršnjačkog nasilja nije ranije otkriven je nepoverenje i strah dece da ga prijave, pa je zbog toga u OŠ "Branko Radičević" postavljena kutija u koju učenici mogu potpuno anonimno da ubace poruku kojom bi upozorili na eventualno nasilje.

Jelić je rekao da se nada da će i druge škole slediti taj primer i postaviti takve kutije. Direktor pomenute škole Aleksandar Maletin je naglasio da je škola reagovala po svim propisima čim je slučaj prijavljen i da su preduzete mere da se nasilje prekine, a da se deca, kojoj je sada potrebna velika podrška, oporave. "Škola redovno održava roditeljske sastanke i bavi se temom vršnjačkog nasilja i edukacijom dece o tome šta jeste vršnjačko nasilje i kako se postupa u takvim slučajevima", rekao je Maletin. Pre dva dana u medijima se pojavila vest da še u OŠ "Branko Radičević" u Novom Sadu dogodilo vršnjačko nasilje u kome su u dužem vremenskom periodu četvorica učenika osmog razreda, protiv kojih je tužilaštvo pokrenulo istragu, fizički i psihički maltretirala učenike mlađih razreda te škole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track