ISTI GRAD, A 2 CENE: Porodice iz NS različito platile saglasnost deci za ekskurziju?!
Foto: Dragana Udovičić

Svetlana i Slavica (ne) žive u istoj Srbiji

ISTI GRAD, A 2 CENE: Porodice iz NS različito platile saglasnost deci za ekskurziju?!

Srbija -
NOVI SAD - Dve porodice iz novosadskog Novog naselja platile su drugačije takse za dozvolu da bi njihova deca mogla da putuju u inostranstvo.

Tako je jedna taksa koštala 390 dinara, dok je druga porodica za istu stvar morala da plati 810 dinara. Reč je o overi saglasnosti roditelja za putovanje dece u inostranstvo, koja se razlikuje, najpre od grada do grada, a razlike postoje i od institucije do institucije u okviru jednog grada. Međutim, ovo je informacija koju mnogi roditelji ne znaju.

"Suprug i ja smo otišli u kancelariju Mesne zajednice "Bistrica" da overimo taj dokument da bi sin mogao da putuje na eskurziju u Prag. Čini mi se da je to kancelarija pod ingerencijom grada. Platili smo za nas dvoje 780 dinara plus 30 dinara gradsku taksu, pa smo tek nakon nekoliko dana saznali da smo u sudu mogli da prođemo mnogo jeftinije", kaže Svetlana sa Novog naselja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njena komšinica Slavica, morala je da obavi isti posao, samo je ona zbog prethodnih negativnih iskustava bila opreznija. "Već nekoliko puta smo suprug i ja overavali ovaj dokument i silne novce smo bacili na gradske takse, dok nismo saznali da je overa istog dokumenta u sudu upola jeftinija. Na primer, sada nam dete ide u Italiju i platili smo za overu dozvole oba roditelja 390 dinara", rekla je ona.

(Radio 021/Gordana Ćosić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track