SEĆATE LI SE TORTI SA DEPONIJE: Poreznici mu naplatili 600.000 PDV kao da ih je prodao, a ne bacio?!

Vlasnik kompanije tuži Poresku upravu

SEĆATE LI SE TORTI SA DEPONIJE: Poreznici mu naplatili 600.000 PDV kao da ih je prodao, a ne bacio?!

Srbija -
Vlasnik kompanije, koji je bacio 18.000 torti na đubrište, tuži Poresku upravu zato što mu je i za otpad naplatila PDV od 600.000 dinara.

Država je uzela svoj deo zato što tortama "nije istekao rok" jer su, iako bačene, tretirane kao - mešani otpad. Tako je od velike afere oko prodaje torti sa deponije ostalo samo da plati onaj ko ih je bacio na deponiju.

Kako kaže vlasnik kompanije Miodrag Đuričić, 22. decembra 2014. se desio kvar na hladnjači, za dva dana je temperatura sa -18 stepeni porasla do nule.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Kvar nije popravljen, sam sam zvao inspektore, poreske, veterinarske, i oni su videli da se na pojedinim tortama pojavio sloj buđi. Naloženo je da se unište i platio sam kamione da te torte odvezu na đubrište. Ukupna šteta je oko 50.000 evra. Uz to sam platio troškove odvoženja. Svi su prošli bez kazne, jedino sam ja platio PDV na nešto što je bačeno kao otpad, mada se taj porez plaća na prodatu robu", kaže Đuričić.

Od velike afere nije ostalo ništa, jer su krivične prijave protiv direktora JKP "Čistoća" i još 11 radnika odbačene. Tužilaštvo je utvrdilo da torte nemaju vrednost "jer su klasifikovane kao mešani komunalni otpad", a ono što nema vrednost ne može da pribavi imovinsku korist.

Foto: Facebook printscreen
Foto: Facebook printscreen

"Žalio sam se na odluku Poreske uprave, ali sam odbijen. Sad je slučaj na sudu. Oni koji su prodavali sa deponije oslobođeni su krivice, jer je vrednost otpada procenjena na nulu, pa zato nisu ni mogli ništa da ukradu. Jedino sam ja platio PDV na đubre", kaže Đuričić.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora JKP "Čistoća" Dejana Raonića i jedanaest radnika tog preduzeća osumnjičenih da su sa deponije organizovali odnošenje 18.000 torti, koje su pre dve godine iz jednog preduzeća hladnjačom dovezene kako bi tu bile uništene.

Više od 18.000 torti koje su, kao pokvarene, bačene na deponiju u Jovanovcu, krajem 2014. godine, odneto je sa đubrišta i prodato građanima širom Srbije.

(Blic/Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track