OBOLELI I ZAPOSLENI: Novi slučajevi streptokoke u niškom vrtiću gde je bila mala Julija (4)
Foto: Zorana Jevtic

Stigli rezultati

OBOLELI I ZAPOSLENI: Novi slučajevi streptokoke u niškom vrtiću gde je bila mala Julija (4)

Srbija -
NIŠ - Kod trinaestoro dece i zaposlenih iz niškog vrtića "Zvončić" u koji je išla i četvorogodišnja Julija Sretić, koja je umrla usled streptokoknog toksičnog šok sindroma, izolovana je bakterija streptokoka tipa A, potvrđeno je u niškom Domu zdravlja.

Deci i zaposlenima kod kojih je streptokoka izolovana tokom vikenda uključena je neophodna penicilinska terapija i neće ići u vrtić sve dok im bris grla i nosa ne bude dobar", izjavila je načelnica pedijatriske službe niškog Doma zdravlja Gordana Grujić.

Ona je kazala da je preliminarni rezultat briseva dece i zaposlenih iz "Zvončića" stigao u subotu, a danas ga je Institut za javno zdravlje i zvanično potvrdio.

"Roditelji su tokom vikenda dovodili decu kod kojih je izolovana bakterija. Deca nisu bolesna, ali će morati da primaju terapiju naredna pet dana", rekla je Grujić.

Ona je podsetila da je deci koja su bila u kontaktu sa preminulom devojčicom uključena profilaktička terapija, čim su stigli rezultati obdukcije.

Julija Sretić
Julija Sretić

U vrtiću "Zvončić" koji pohađa 247 mališana, u četvrtak je proglašena epidemija varičele pošto je od ove bolesti obolelo osmoro dece.

Julija Sretić koja je iznenada preminula na putu ka bolnici takođe je imala varičele, a obdukcija je pokazala da je smrt nastala usled streptokoknog toksičnog šok sindroma koji može da se javi kao izuzetno retka komplikacija varičele zbog genetske predispozicije za šok sindrom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track