ISEKLI GA NA KOMADE: Svilajnac kupio novo crkveno zvono, lopovi ukradeno prodali u staro gvožđe
Foto: Printscreen FB

Gde će im duša

ISEKLI GA NA KOMADE: Svilajnac kupio novo crkveno zvono, lopovi ukradeno prodali u staro gvožđe

Srbija -

SVILAJNAC - Skupština opštine Svilajnac kupila je i danas meštanima predala novo zvono za crkvu Svete Marije Magdelene u selu Roanda, kod Svilajnca, umesto ukradenog 12. marta, koje je lopov isekao i u delovima prodao kao sekundarnu sirovinu.

Seoskim i crkvenim vlastima Roande novo zvono, koje je koštalo 3.000 evra, predao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, a protojerej Ivan Živković je izjavio da će zvono "već sutra biti na zvoniku".

"Strašno je što postoje ljudi koji su spremni da skrnave crkvene objekte", rekao je Milanović i ocenio da je crkva u Roandi jedna od lepših na teritoriji Svilajnca, a meštani su godinama skupljali novac za njenu izgradnju. Milanović je istakao da opština sredstvima iz budžeta trenutno obnavlja pet crkava i obećao pomoć da se završi parohijski dom.

Protojerej Živković je Milanoviću uručio zahvalnicu i istakao da je "danas radostan dan za ovu crkvu, parohiju i sve meštane Roande". "Svi smo srećni što ćemo sa novim zvonom dočekati predstojeće praznike i Vaskrs", rekao je Živković.

Zvono sa ove crkve ukradeno je 12. marta, a Policijska uprava u Jagodini je 17. marta saopštila da je uhapšen V. S. (54) iz Ćuprije "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa".

"Osumnjičeni se tereti da je 12. marta, sa još jednim licem, skinuo i odneo zvono sa crkve, a potom ga u delovima prodao kao sekundarnu sirovinu, a krađu su rasvetlili pripadnici MUP u Svilajncu", saopštila je tada Policijska uprava.

Roanda se nalazi oko 19 kilometra od Svilajnca, a ukradeno zvono je bilo teško 128 kilograma. Krađu zvona prijavio je policiji protojer Živković. Ukradeno zvono bilo je izliveno 2003. godine u Austriji, visine jedan metar, u prečniku oko 70 centimetara i "koštalo" je oko 4.000 evra.

Član Crkvenog odbora Dragoš Marković, izjavio je novinarima, posle otkrića da je zvono ukradeno, da su meštani "spremni da daju nagradu od 400 evra ko zvono pronađe". On je napomenuo da u porti nema čuvara, a parohijski dom se još gradi. Marković je podsetio, da su lopovi "nedavno" ukrali i bakarne oluke sa crkve. Roanda ima oko 200 domaćinstva, a crkvu su sagradili 1997.godine, vlastitim prilozima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track