(VIDEO) NOVOSAĐANKA U ŠOKU: Mora da vrati penziju koju nije ni primila
Foto: Printscreen Yotube

Razmimoilaženje u obračuna

(VIDEO) NOVOSAĐANKA U ŠOKU: Mora da vrati penziju koju nije ni primila

Srbija -

NOVI SAD - Osim od godina radnog staža, konačni obračun koeficijenta visine penzije zavisi i od toga u kom mesecu tokom godine ste prestali sa radom. Između privremenog i dobijanja konačnog rešenja, dešavaju se i mimoilaženja u obračunima penzija između građana i PIO fonda. U to se uverila jedna novosađanka.

Novosađanka Milena Topalski u penziju je otišla u avgustu 2014. Na osnovu konačnog rešenja koje je dobila nakon devet meseci, ispostavilo se da je nekoliko meseci primala više novca nego što joj to po zakonu pripada. Na osnovu toga, razliku mora da vrati fondu, a ona tvrdi da novac nije ni stigao na njen račun.

"Meni sad računaju da za devet meseci treba da vratim neki novac, a u stvari sedam meseci od tih devet uopšte nisam ni dobijala taj novac, nego sam dobijala mnogo manje, jer mi je penzija nezakonito, protivustavno smanjena kao i mnogima. U suštini, to nisu jako veliki iznosi, neki nenormalno veliki, međutim i da je 100 dinara po penzioneru, milion penzionera to je sto miliona", kaže Milena Topalski.

Iz novosadske filijale PIO fonda kažu da se gospođa Topalski do sada nijednom nije žalila ni na privremenu, ni na trajnu odluku, ali ne poriču da uslovi obračunavanja penzija nisu jednaki za sve.

"Penzija se računa tako što se prosečna zarada u republici za svaku godinu, računa u odnosu na zaradu koju je osiguranik ostvario u svakoj godini, praktično od svog staža, pa tako i u poslednjoj godini iz koje odlazi u penziju. Tako da je praktično uvek povoljniji obračun za one koji idu krajem godine u penziju jer se onda praktično njihova zarada upoređuje sa prosečnom republičkom zaradom u svih 12 meseci, a ovako recimo ko je radio samo par meseci u toj godini iz koje je odlazio u penziju, onda mu se praktično upoređuje samo njegovih par meseci zarade, sa prosečnom republičkom za 12 meseci", kaže Milorad Gvozdenović, zamenik direktora filijale PIO fonda Novi Sad.

Osim situacija u kojima penzionerima stigne obaveštenje da su između donošenja privremenog i trajnog rešenja bili preplaćeni, dešava se i da im fond duguje novac, koji im u tom slučaju bude isplaćen.

- U situacijama kada se druga strana smatra oštećenom, ima pravo na žalbu, a svi procesi obavljaju se u skladu sa postojećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže Gvozdenović.

(RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track