Najnovije vesti

MAJSKI SNEG OBRAO ROD: Srbija ostaje bez šljiva i krompira
Foto: Instagram Printscreen

Zapad Srbije živi od krompira i maline

MAJSKI SNEG OBRAO ROD: Srbija ostaje bez šljiva i krompira

Srbija

Srbija ostaje bez šljiva i krompira, a malinari su u crno zavijeni. Promenljivo vreme koje mesecima traje, a posebno sneg koji je iznenada pao između nedelje i ponedeljka u Ivanjici, Prijepolju i Novoj Varoši zavio je u crno poljoprivredne proizvođače zapadne Srbije.

Maline, koje su glavni proizvodni adut tog kraja, bile su već oštećene zbog dugotrajnih kiša, a sneg u maju ih je dokrajčio, dok se sa zasadima krpompira kasni.

Blagoje Drašković, šef mesne kancelarije Močioc rekao je da je u ivanjičkom kraju oštećeno oko 50 odsto malinjaka i da situacija nije dobra ni za krompir.

- Ovaj kraj je poznat i po krompiru, ali zbog obilnih padavina ne može da se uđe u njive, vlažna je zemlja. Zbog toga će sadnja kasniti, a čim kasni sadnja, lošiji su prinosi. Teško da će biti šljive, a stradili su i voćnjaci jabuka i oraha zbog mrazeva u aprilu - objašnjava Drašković.

Foto: Instagram printscreen
Foto: Instagram printscreen

Svetlana Bogdanović Samardžić, sekretar mesne zajednice Kušići, priča da su ljudi u ovom kraju očajni, jer oni od proizvodnje krompira i malina žive. Krompir se sadi od sredine aprila do polovine maja. Bilo je planirano da se zasadi oko 30 hektara ove kulture, ali je zbog kiše do sada zasađeno samo sedam. Staradali su mnogi malinjaci. Tamo gde su bile bolje maline, šteta je veća. Ne znam šta će biti i ko će pomoći - kaže Svetlana.

U Novoj Varoši juče je besnela mećava kao usred zime. Debljina snežnog pokrivača je oko pet centimetara, a na planinama čak do 10. Vlažni sneg lepi se za lišće, a meštani Nove Varoši srahuju da će polomiti grane na voćkama.

(VIDEO) SRBIJA OSVANULA POD MAJSKIM SNEGOM: Na Zlataru napadalo 15 cm, maline uništene

Violeta Tošić iz mesta Erčege, kaže da im je sneg uništo 40 ari zasada pod malinom.

- Sinoć, kada smo krenuli na spavanje, sneg nije padao. Da smo znali da će da pada, ne bismo spavali cele noći. Imam troje dece koje školujem. Živimo samo od proizvodnje maline, sada nemamo ni za hleb - istakla je Tošićeva.

Foto: AP
Foto: AP

Miodrag Simić, stručni savetodavac za ratarstvo za Pomoravski okrug, kaže da je vreme ubilo mnogo useva. - Pšenica je u fazi klasanja, cvetanja i mogućnosti za zaraze su velike zbog vlage, a u njive se ne može ući da se tretira jer je blatnjavo. Kukuruz, koji je kasnije posađen, u zemlji je i hranljivi elementi ne mogu do njega. Sigurno je da će ovo vreme uticati na prinos, rod će sigurno biti manji. Zbog ove kiše ima mnogo korova, pa će biti manji prinos i kukuruza - objašnjava on.

(Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...