NOVI SAD: Nedostatak osoblja osnovni uzrok čekanja genetskih analiza
Foto: Sladjana Stojanovic

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

NOVI SAD: Nedostatak osoblja osnovni uzrok čekanja genetskih analiza

Srbija -

NOVI SAD - U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu godišnje se uradi oko 3500citogenetskih analiza, od toga 2000 analiza kariotipa iz plodove vode ili krvi ploda, što je značajno više nego u bilo kojoj drugoj ustanovi u Srbiji u kojoj se rade ove analize.

- Jedan deo citogenetskih analiza IZZDIOV obavlja i za potrebe ustanova iz Beograda i drugih gradova u Srbiji. U junu

2015. raspisana je javna nabavka za potrošni materijal i hemikalije koje se koriste za ove analize. Zbog pritužbejednog od ponuđača, nabavku nije bilo moguće sprovesti tokom 6 meseci. Javna nabavka je završena u decmbru2015. godine pri čemu je Institut od Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki bio prinuđenda nabavi materijal i hemikalije koje su jeftinije, ali procedura dobijanja rezultata traje duže, troši se više reagensa ičešće je potrebno da se analiza ponovi - kažu u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Kako dalje naovde, u decembru 2015. neposredno pred potpisivanje ugovora o nabavci materijala i hemikalija zacitogenetske analize, na kratko je zbog nedostatka istih bio obustavljen prijem materijala, te su pacijenti upućivaniu Sremsku Mitrovicu i Beograd.

-Zbog odlaska u penziju i bolovanja zaposlenih radi se u otežanim uslovima, praktično neprekidno i uz velikopterećenje zaposlenih i opreme. Posledica svih ovih problema je duže čekanje na rezultat analize. O postojećimproblemima je u više navrata obaveštavan RFZO i Ministarstvo zdravlja, ali do sada nije odobreno zapošljavanjenovih zdravstvenih radnika i saradnika, kao ni nabavka drugih reagenasa i materijala za analize kariotipa iz plodovevode i krvi fetusa – zaključuju u ovoj ustanovi.

S S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track