OTKRIVENA PRVA OBOLELA GOVEDA U Bujanovcu proglašena bolest krvgave kože
Foto: Ministarstvo Poljoprivrede/VS Bujanovac

U OPASNOSTI CEO STOČNI FOND PČINJSKOG OKRUGA:

OTKRIVENA PRVA OBOLELA GOVEDA U Bujanovcu proglašena bolest krvgave kože

Srbija -

BUJANOVAC - Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, na teritoriji opštine Bujanovac, proglasili su epidemija opake virusne zaraze bolesti goveda, koja se u narodu zove „kvrgava koža“.

Kako su insekti prenosioci ove bolesti, u opasnosti je ceo stočni fond na teritoriji Pčinjskogokruga, jer je ova bolest odavno prisutna u Grčkoj, Bugarskoj i Makedoniji, gde je „stigla“ iz Turske.

Ova bolest se inače ne prenosi na ljude.

Imajući u vidu da je ovo, posle dugo godinna, prvi slučaj ove bolesti u Srbiji, odlukom vlade formiran je Nacionalni štab za sprečavanje širenja i iskorenjivanje bolesti.

Prva sednica Nacionalnog Štaba za sprečavanje širenja i iskorenjivanje ove bolesti,održana je danas u 12 časova u Vranju, u Sali Pčinjskog okruga.

Inače, ova bolest je Veterinarskoj stanici u Bujanovcu prijavljena u petak, 3. juna na jednoj od sedam umatičenih krava Vesne Stojković Stoiljković iz sela Ljuiljance.

Bolest su potvrdili Veterinarski instituti iz Niša i Kraljeva.

Prva obolela krava je za četiri dana izgubila 200 kilograma, posle čega je svih sedam grla uništeno, čime je vlasnici naneta velika šteta od oko 10.000 evra. U međuvrenenu su stigle informacije da je bolest „kvrgava koža“.registrovanai u Bosilegradui, gde je verovatno preneta iz odavno zaraženog područja Ćustendila.

(T.S./FOTO: Ministarstvo poljoprivrede-Veterinarska stanica Bujanovac)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track