POVRATAK POSLE 30 GODINA: Viđena ženka medveda na Staroj planini, uskoro i mladunci
Foto: Profimedia

Turisti i ekolozi oduševljeni

POVRATAK POSLE 30 GODINA: Viđena ženka medveda na Staroj planini, uskoro i mladunci

Srbija -

Posle skoro tri decenije, medvedi su se pojavili na Staroj planini, na opšte oduševljenje ekologa i turista. Stručnjaci kažu da je prvi povratnik ženka koja nosi mladunce, pa se uskoro mogu očekivati i prinove.

Etno-park "Stara planina" organizovao je za novinare džip-ekskurziju na Midžor, planiski vrh u Srbiji visine 2.168 metara. Do njega se stiže kozjim stazama, a u toku vožnje novinari su mogli da se uvere u bogatstvo biljnog i životinjskog sveta sa nekoliko zaštićenih vrsta.

Posebna čar ove planine je da se ovde posle nekoliko decenija pojavio i medved i da je to ženka. Ekolozi kažu da to znači da se ta vrsta vraća u ove krajeve kao svoje stanište.

„Snimili smo ženku medveda. Stručnjaci kažu da je trudna, a ako je pronašla svog partnera, za neki mesec možemo očekivati i prinove. Ženka medveda donosi na svet do četiri mladunca, a zanimljivo je da su oni najmanji mladunci predatora i teški su do 300 grama“, objašnjava Igor Petrović, upravnik eko područja „Stara planina“.

Na Staroj planini otvoren je i heliodrom prvi put od kako je izgrađen hotel. Pista je spremna da primi i vojne i civilne helikoptere.

„Ovaj heliodrom je posle dužeg vremena jedina vazdušna linija sa Starom planinom i možemo da dovodimo turiste visokog budžeta. Letenje je omogućeno od Beograda i Niša, a stize se veoma brzo“, ističe Vladimir Simović, direktor JP „Stara planina“.

Stručnjaci su dozvolili let i sletanje helikoptera ne samo u turističke svrhe, već i radi nadgledanja područja i praćenja promena u njemu kako bi se, ako zatreba pravovremeno intervenisalo.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track