IPAK ĆE SAHRANJIVATI: Niški pogrebnici odlučili da ponovo rade
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Traže isplatu zaostalih plata i prevoz

IPAK ĆE SAHRANJIVATI: Niški pogrebnici odlučili da ponovo rade

Srbija -

NIŠ - Radnici niškog JKP "Gorica" privremeno su odustali od obustave sahrana na Novom groblju pošto su im juče uplaćene dve zaostale plate i jedna mesečna naknada za prevoz.

Kako je rekao predsednik sindikata NezavisnoSt Oliver Cvetković, zaposleni su na sastanku sa v.d. direktora "Gorice" Nenadom Mišićem postigli dogovor da nastave normalno da rade pod uslovom da im do 30. juna budu isplaćene sve preostale zarade i naknade za prevoz.

POBUNA GROBARA U NIŠU: Nema sahrana dok ne legnu plate

Cvetković je podsetio su zaposleni juče primili zaradu za septembar i oktobar, a od firme potražuju još sedam plata."Ukoliko dogovor ne bude poštovan radnici će posle 30. juna preduzeti sve mere koje zakon dozvoljava", rekao je on.Upitan da li će moći da obustave sahranjivanje Cvetković je rekao da "ukoliko zakon dozvoljava da radnici ne primaju plate, onda dozvoljava i da se sahrane obustave".

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić zahvalio se radnicima "Gorice" što su odustali od obustave sahrana, ali je i podsetio da Zakon o komunalnim delatnostima predviđa poštovanje minimuma procesa rada.Perišić rekao da je dao nalog da se "Gorici" isplati sve ono za šta u ovom trenutku postoji pravni osnov, a to je 46 miliona dinara.

"Dok se ne uradi rebalans budžeta, a to će biti na drugom zasedanju novog skupštinskog saziva, mi praktično više nemamo pravni osnov za isplatu", rekao je Perišić i dodao da će konstitutivna sednica Skupštine grada biti održana poslednje nedelje juna.Vršilac dužnosti direktora JKP "Gorica" Nenad Mišić nije se oglasio povodom najnovijih dešavanja u ovom javnom preduzeću.

Radnici pogrebnog sektora "Gorice", njih oko 60, prošlog meseca su skoro dve nedelje spavali u kapeli na Novom groblju zbog kašnjenja plata.Protest su prekinuli nakon što su dobili obećanje gradonačelika da će dobiti jednokratnu pomoć od 30.000 dinara i da će njihov problem sa zaostalim platama biti uskoro rešen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track