BRUCELOZA U PČINJSKOM OKRUGU: 12 se zarazilo preko kozjeg sira i surutke
Foto: Tatjana Stamenković/Kurir

Otkrivene koze

BRUCELOZA U PČINJSKOM OKRUGU: 12 se zarazilo preko kozjeg sira i surutke

Srbija -

VRANJE - Slučaj bruceloze otkriven je u selu Gornji Vrtogoš kod Vranja. Preko mlečnih proizvoda zaraženo je 12 osoba među kojima ima dece, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

Prenosioci bolesti su koze i ovce, a zaraženi su prema rečima epidemiologa doktora Slađana Stankovića konzumirali mladi kozji sir i surutku iz domaćinstva M.Đ. u Vrtogošu.

- Epidemija je registrovana 11. maja, a procenjuje se da je krenula još krajem marta. Jedna osoba je hospitalizovana, ostali pacijenti su terapiju dobijali u ambulanti Infektivnog odeljenja u Vranju. Zaraženi sir kupovali su u ovom domaćinstvu, ali i na gornjoj pijaci u Vranju i pijaci u Bujanovcu. Eksponirana je 51 osoba. Prvi simptomi su povišena temperature koja traje i po mesec dana, noćno preznojavanje i bol u zglobovima. Zaraza putem konzumiranja nekuvanog kozijeg mleka i tako napravljenog sira može ostaviti trajne posledice na srcu, zglobovima i reproduktivnim organima kod žena i muškaraca – kaže Stanković.

Zaražene koze su eutanizirane, a prema poslednjim informacijama slučajevi bruceloze kod koza i ovaca otkriveni su još kod tri domaćinstva u Gornjem Vrtogošu i u jednom domaćinstvu u selu Milivojce.

Zavod za javno zdravlje radi na otkrivanju novih obolelih a i u kontaktu je sa zdravstvenim službama, na koje se apeluje da pravovremeno prijavljuju sumnjive slučajeve koji se upućuju na laboratorijsko testiranje krvi.

- Bolest se leči adekvatnom terapijom kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica. Naša procena epidemiološke situacije je da je ona trenutno nesigurna i neizvesna. U ponedeljak očekujemo nove rezultate analiza - kaže Stanković.

Prema njegovim rečima ovakvih epidemija je već bilo ranije, a poslednja je bila 2014. godine u Novom Selu, na području opštine Bujanovac.

TEKST I FOTO: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track