PROSLAVIO TRSTENIK I MORAVU: Harmonikaš Mića je Najmoravac!
Foto: Youtube Printscreen

Rodni grad mu se odužio poveljom

PROSLAVIO TRSTENIK I MORAVU: Harmonikaš Mića je Najmoravac!

Srbija -

TRSTENIK - U okviru manifestacije "Trstenik na Moravi", koja se svake godine održava u ovom gradu, nagrada "Najmoravac" danas je dodeljena pevaču i harmonikašu Milutin Mići Stojanoviću iz Bogdanja kod Trstenika.

"Stojanović je svojim radom i delom doprineo promociji opštine Trstenik u oblasti nauke i obrazovanja, kulture, sporta, novinarstva. Čovek koji od svoje desete godine svira harmoniku i koji je svojom pesmom i harmonikom proslavio trstenički kraj i Moravu širom sveta, u osam pesmarica, na preko tri hiljade održanih koncerata i na stotinak snimljenih ploča i kaseta, koje su prodate u preko pet miliona primeraka", rekao je predsednik opštine Aleksandar Ćirić prilikom dodele priznanja.

Stojanović je uradio više trajnih zapisa u radio stanicama širom bivše Jugoslavije. Vredni su njegovi uspesi na televiziji, filmu, i festivalima. Osnivač je festivala koji i dan danas traje - Prva harmonika Jugoslavije u Sokobanji 1963. godine. Harmonikaš, tekstopisac, kompozitor, pevač, i pesnik, autor višedecenijskih hitova i pesama za koje mnogi misle da su izvorne. Proslavio je svoju harmoniku i napisao joj najlepšu romansu "Harmoniko moja".

Mića Stojanović je dobitnik Zlatne ptice, Zlatne plakete, deset Zlatnih ploča i mnogo drugih priznanja, a rodni grad Trstenik mu se odužio poveljom za "Najmoravca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track