NAJTEŽI PACIJENTI U NIŠU VEĆ PETI DAN BEZ TERAPIJE: Aparati za zračenje ne rade zbog vlage
Foto: Profimedia

Svake godine isti problem

NAJTEŽI PACIJENTI U NIŠU VEĆ PETI DAN BEZ TERAPIJE: Aparati za zračenje ne rade zbog vlage

Srbija -

NIŠ - Oko 650 pacijenata obolelih od malignih bolesti trenutno ne može da primi zračnu terapiju u niškom Kliničkom centru, jer aparati zbog vlage ne rade već peti dan. Direktor Zoran Radovanović najavljuje da će, ako se problem ne reši, hitne slučajeve od ponedeljka slati u Kragujevac.

Branko V. iz okoline Niša kaže da je njegovoj supruzi, nakon nedavne operacije tumora, konzilijum preporučio zračenje. Međutim, kaže, lekari su mu rekli da “ko zna kad će doći na red”, s obzirom na to da, pored liste čekanja, aparati trenutno ne rade “i ne zna se kad će da prorade”, navode Južne vesti.

- Sad umesto da se leči, mi sedimo kući i svaki dan iščekujemo najgore. Zračenje vidimo kao jedino što možda može mojoj ženi da spasi život. Šta sad da radimo i dokle da čekamo? Nije ovo prehlada, nego rak - kaže on.

Sličan problem imaju i ostali pacijenti koji čekaju na početak ili nastavak zračne terapije, ali serviseri, kaže direktor Zoran Radovanović, još uvek ne uspevaju da pokrenu aparate na čijoj se površini zbog kondenzacije pojavila vlaga.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Svaki put kada je vlažnost vazduha visoka, što se naročito često dešava leti, aparati staju, kaže Radovanović i napominje da takva situacija traje godinama.

Naime, od kada su postavljeni u Kliničkom centru, krivicom tadašnjih nadležnih, kako tvrdi, aparati “primus” i “onkor” nisu imali neophodni sistem za klimatizaciju, odnosno isušivanje vazduha.

- Bilo je obavezno da se ugradi ta oprema za isušivanje vazduha, ali to nisu uradili. Zato evo već 11 godina svake godine u ovo doba zbog visokih temperatura, padavina, debljine zidova od preko 2 metra i loše klimatizacije, dolazi do učestalih kvarova aparata - kaže Radovanović.

Trenutna vlažnost u bunkerima u kojima se nalaze aparati je 84 %, navodi on, a oni se zbog zaštite pacijenata i osoblja sami isključuju na 64 %. Ukoliko za vikend ne bude padavina, kaže Radovanović, aparati će u ponedeljak početi da rade. Ukoliko pak ne budu osposobljeni do ponedeljka, hitne pacijente i decu ćemo slati u kragujevački Klinički centar, kome sam uputio molbu da nam pomognu zbog problema koji imamo. Pokušaji popravke aparata traju nekoliko dana, što je prihvatljiv period čekanja. Kad ne uspemo da ih popravimo, šaljemo pacijente drugde na zračenje - kaže direktor.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inače, ova dva aparata, na koja trenutno čeka 650 onkoloških pacijenata iz Niša i ovog dela Srbije, dnevno “zrače” ukupno oko 120 ljudi - jedan aparat 50, drugi oko 70 pacijenata.

Osim njih, Klinički centar je nedavno od Ministarstva zdravlja dobio dva nova linearna akceleratora, koja su postavljena i koja bi trebalo da budu “puštena u rad” septembra, nakon što budu završena i poslednja testiranja i pripreme.

Time će se, kaže prvi čovek niškog Kliničkog centra, smanjiti liste čekanja, a biće i više mogućnosti da se "sredi" klimatizacija.

Osim para koje su dosad bile prepreka da se ovaj problem reši, ugradnja klimatizacije i ceo taj građevinski posao bi izazvali da ova dva aparata koja imamo stanu na par meseci, što mi nismo mogli da dozvolimo. Kada novi aparati budu počeli da rade, moći ćemo da uradimo tako nešto - objašnjava Radovanović.

Kako kaže, u planu je da stigne još jedan aparat iz kredita Svetske banke. Tada će “primus” najverovatnije biti preseljen u Knez Selo, a njegova demontaža i sređivanje klimatizacije ovog prostora trebalo bi da počnu već oktobra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track