TRAGEDIJA IZBEGNUTA PUKOM SREĆOM: Obrušio se tunel na pruzi Beograd-Bar
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

Užičke mašinovođe uzalud upozoravale na opasnost

TRAGEDIJA IZBEGNUTA PUKOM SREĆOM: Obrušio se tunel na pruzi Beograd-Bar

Srbija -

Mašinovođe su još pre dve godine upozoravale da bi mogao da se obruši tunel Petrovac na pruzi Beograd-Bar, ali niko nije ništa preduzeo.

Tunel dug 935 metara, nadomak Prijepolja, na kraju se i obrušio, a ogromna tragedija izbegnuta je samo zahvaljujući sreći, odnosno činjenici da u tom trenutku nije prolazila nijedna kompozicija.

- Krv mi se sledila kada sam video betonske gromade koje su se survale na prugu. Kao da je pala atomska bomba! Da je voz naišao u trenutku kad je brdo betona zasulo šine bio bi smrvljen kao zvečka - opisuje pružni radnik iz Prijepolja, koji iz razumljivih razloga ne želi da mu se spominje ime.

Njegove reči potvrđuje i Nedžad Mujović, glavni jamski poslovođa rudnika Štavalj, čiji su rudari uspeli da prokrče ruševine.

- Došlo bi do tragedije velikih razmera da je tada prolazio voz. Navikli smo na sve i svašta, ali nam nije bilo svejedno. Izvukli smo preko 60 kubika zemlje i betona, pojedine gromade bile su teške čitavu tonu - kaže Mujović.

Nadležni u „Železnicama Srbije“ nikako da shvate da je putnicima na pruzi od Užica do Prijepolja glava stalno u torbi, konstatuje Vidosav Radojević, najstariji mašinovođa u Srbiji.

- Još pre dve godine smo uočili da tunel visi, da sa plafona opada oplata, i raport o tome predali šefovima Sekcije za vuču vozova u Užicu. Da li je to stiglo do Beograda ne znam, ali na tunelu, kao i na celoj ovoj deonici ništa nije urađeno u poslednjih 25 godina. Zar treba da se desi tragedija da bi neko reagovao.

Pruga je u takvom stanju, podsećaju mašinovođe, da je od Užica do Prijepolja maksimalna dozvoljena brzina 30 kilometara na sat. Na više mesta, kažu, prete klizišta koja u ambis mogu da odnesu vozove.

Železničari su voljni da pričaju, ali da im se imena ne navode - u strahu da će biti proglašeni viškom.

- U ponedeljak je kroz tunel puštena struja, ali smo načuli da se istog dana obrušio još kubik-dva zemlje, pa nadležni sada većaju da li da dozvole prolaz - priča jedan od mašinovođa.

Hoće li neko biti kažnjen?

Od „Srbija voza“ zatražena su imena odgovornih za obrušavanje tunela. Ispostavilo se bezuspešno, jer niko nije odgovorio na pitanja da li će iko biti sankcionisan zbog havarije, pošto su užičke mašinovođe na vreme upozorile šta se može desiti.

(Blic/V. Lojanica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja