ZA BOLJI ŽIVOT U ŠAPCU: Izbeglički kampa Varna zatvara se posle 23 godine
Foto: Facebook Printscreen Komesarijat Za Izbeglice Republike Srbije

Izgrađeno 17 novih montažnih kuća i 36 socijalnih stanova

ZA BOLJI ŽIVOT U ŠAPCU: Izbeglički kampa Varna zatvara se posle 23 godine

Srbija -

ŠABAC - Nakon izgradnje 17 montažnih kuća i 36 socijalnih stanova konačno će biti zatvoren izbeglički kamp Varna u Šapcu, jedan od najstarijih i najvećih kolektivnih centara u Srbiji.

Osnovan je 1993. godine i od tada neprekidno zbrinjava izbeglice, interno raseljena lica i povratnike po readmisiji.

U centru je još smešteno 14 porodica koje će se uskoro preseliti u novoizgrađene montažne kuće. Sve novosagrađene stambene jedinice su opremljene belom tehnikom i osnovnim nameštajem, a ukupna vrednost montažnih kuća i opreme iznosi 270.000 evra.

Prethodno se, tokom aprila i maja ove godine, iz ovog centra se već preselilo 29 domaćinstava u novoizgrađeni objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgrađen u okviru projekta "Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara".

Izgradnju 17 montažnih kuća i 36 socijalnih stanova u Šapcu finansirala je Evropska unija. Ovaj projekat deo je šireg programa podrške Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata "Za bolji život", čija je ukupna vrednost 14,2 miliona evra.

Planirano je da kolektivni centar Varna bude zatvoren do kraja 2016. godine. Kuće su izgrađene na lokacijama u gradskoj zoni, na zemljištu koje je donirao Grad Šabac. Objekti su vlasništvo Grada a korisnici će imati mogućnost otkupa pod povoljnim uslovima, u skladu sa odredbama Zakona o izbeglicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja