POLITIČKE IGRE NA RAČUN GRAĐANA: Kraljevo mora da plati 100 miliona dinara bivšim funkcionerima
Foto: Printscreen YT

Okončan dvogodišnji sudski spor

POLITIČKE IGRE NA RAČUN GRAĐANA: Kraljevo mora da plati 100 miliona dinara bivšim funkcionerima

Srbija -

KRALJEVO - Ljubiša Jovašević lider Pokreta za Kraljevo, koji je od marta do jula 2010. godine bio gradonačelnik Kraljeva, dobio je na sudu Grad Kraljevo zbog nezakonite smene.

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Višeg suda iz Kraljeva, prema kojoj je Grad Kraljevo u obavezi da Jovaševiću isplati obeštećenje. Jovašević očekuje da taj iznos bude oko sedam miliona dinara, ali napominje da će i ostali smenjeni funkcioneri sada slediti njegov primer, što će Kraljevo koštati oko 100 miliona dinara.

Izlaskom Pokreta za Kraljevo iz vlasti u kojoj je 2010. godine bio sa grupom „Za evropsku Srbiju” (DS, G17, SPO) i SPS-PUPS i formiranjem nove koalicije sa DSS-NS i SRS, Jovašević je izabran za gradonačelnika Kraljeva.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Međutim, tada je iskrsao problem mandata pet odbornika, a njihovim vraćanjem nova koalicija okupljena oko Jovaševića bi izgubila većinu, tako da je umesto tih odbornika Izborna komisija imenovala nove. Odbornici ZES i SPS su smatrali da to može učiniti samo Skupština, tako da su zasedanje sa pet novoimenovanih odbornika, proglasili nelegitimnim i najavili tužbu Upravnom sudu, navod "Blic".

Sud je usvojio prvu od pet žalbi, što su ZES i SPS protumačili kao najavu ponovnog dolaska na vlast. Posle višemesečnih održavanja paralelnih sednica, zaključavanja u skupštini i fizičkih sukoba, na osnovu zaključka Vlade u julu 2010. policija nije dozvolila predstavnicima takozvane. narodnjačke koalicije da uđu u Skupštinu opštine, a koalicija ZES-SPS je poništila sve prethodne odluke.

- Suđenje je u Višem sudu je trajalo dve godine i pre dve nedelje smo dobili pravosnažnu odluku da smo u pravu. U presudi su potvrđeni navodi tužioca, a Grad Kraljevo je već platio troškove suđenja od 160.000 dinara. Sada ostaje da isplati obeštećenje, koje će u mom slučaju biti oko sedam miliona dinara – kaže Ljubiša Jovašević.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

U Apelacionom sudu u Kragujevcu su rekli da su potvrdili presudu Višeg suda u Kraljevu, navodi "Blic".

- Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda u Kraljevu u delu gde je utvrđeno da je odluka Skupštine grada Kraljeva od 7. jula 2010. godine nezakonita i u delu koji se odnosi na poništaj odluke o izboru Ljubiše Jovaševića za gradonačelnika.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić potvrdio je za naš list da će Jovašević tražiti obeštećenje, a da će o visini odlučiti sud.

- Šest godina nakon tog slučaja, Grad treba da isplati sredstva jer je neko tada zloupotrebio vlast, i nezakonito je preuzeo. Žao mi je što će to građani plaćati, I bilo bi najpravednije da oni koji su to i učinili, svojom imovinom to nadoknade – naglasio je Terzić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track