ZAVRNULI SLAVINU: Smederevska Palanka bez vode zbog štrajka radnika Vodovoda?!
Foto: Shutterstock

Ni kapi danas do 17 sati

ZAVRNULI SLAVINU: Smederevska Palanka bez vode zbog štrajka radnika Vodovoda?!

Srbija -

SMEDEREVSKA PALANKA - Generalni štrajk koji je u ponedeljak odmrznut u JKP Vodovod u Smederevskoj Palanci nastavljen je danas, isključenjem vodosnabdevanja u 9 sati i trajaće do 17 sati, potvrdio je jutros predsednik Štrajkačkog odbora Aleksandar Bošnjaković.

On kaže da je isključenje vode iznuđena mera i poslednja opcija štrajkača u JKP Vodovodu i dodaje da su imali strpljenja, ali da očigledno opštinsko rukovodstvo ne razmišlja ozbiljno o njihovim problemima."Da je drugačije ne bi sigurno dozvolili da zbog duga u zgradi direkcije Vodovoda bude isključena struja, a oni su za to isključenje, imamo takve informacije, znali nekoliko dana ranije. Ovako je praktično paralisan Vodovod.Činjenica je da fabrika vode nije isključena, ali jeste vodosnabdevanje", rekao je Bošnjaković.

Račun Vodovoda je u blokadi od avgusta 2014. godine, a zaposleni su za to vreme dobijali pomoć preko sindikata umesto plata, ali je i to prestalo posle izbora, kada je u Palanci promenjena vlast, kada je SNS smenila DS. "Mi samo pokazujemo i opominjemo šta može da se desi, jer ne daj bože da stane fabrika vode, Palanka će ostati najmanje dvadesetak dana bez vode za piće", objašnjava Bošnjaković.

Smederevska Palanka ima višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, a poslednjih meseci su imali kontinuirane restrikcije, čak i preko dana. Prvobitni plan štrajkača bio je da isključuju vodu svakog dana od 9 do 17 sati, u slučaju neispunjenja zahteva, pa se može dogoditi da u nedostatku dogovora i uz noćne restrikcije, koje se i dalje primenjuju, građani Smederevske Palanke imaju vodu po nekoliko sati dnevno, od 5 do 9 pre podne i od 17 do 21 čas posle podne.

Prema Bošnjakovićevim rečima, zahtevi štrajkača su da se rebalansom budžeta obezbede dodatna sredstva za funkcionisanje Vodovoda i isplatu zarada, zatim overene zdravstene knjižice za 98 radnika i obezbeđivanje minimuma procesa rada tokom štrajka.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

On kaže da štrajkačima nije određen minimum procesa rada, što je traženo od Opštine kao osnivača i podseća da su na to i zakonom obavezni. Bošnjaković tvrdi da su u ponedeljak imali pretnje, da je direktora zvao "neko" iz MUP, traženo im je da puste vodu, a ukoliko to ne urade, kako je rekao, biće uhapšeni radnici. "Mi smo rešeni da istrajemo u svojoj nameri do ispunjenja zahteva", reko je Bošnjaković, izvinjavajući se građanima koji trpe, kako kaže, zbog loših poteza političara na vlasti.

U međuvremenu, Srpska napredna stranka (SNS) u tom gradu, saopštila je "da iza isključenja vode stoji organizovana grupa pojedinica, koja deluje direktno pod komandom doskorašnjeg predsednika opštine, Radoslava Milojičića Kene".

"Ta mala grupa radnika, čineći više krivičnih i prekršajnih dela, a mimo postignutog sporazuma između svih radnika JKP Vodovod i rukovodstva Opštine, usudila se da zatvori ventile na postrojenju u JKP Vodovod. Time je prekinuto vodosnabdevanje i ugrožena mreža ovog sistema", navedeno je u saopštenju SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track