POKRAJINA DOBIJA ZASTAVU I GRB: Skupština Vojvodine danas o upotrebi tradicionalnih simbola
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Neophodna podrška dvotrećinske većine

POKRAJINA DOBIJA ZASTAVU I GRB: Skupština Vojvodine danas o upotrebi tradicionalnih simbola

Srbija -

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće danas o upotrebi tradicionalnih simbola te pokrajine, tradicionalne zastave i grba, a sudeći po najavama iz stranaka koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu, predlog će imati neophodnu dvotrećinsku većinu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) rekao je ranije novinarima da je pre nešto više od dve godine usvojen Statut AP Vojvodine kojim su definisani simboli i tradicionalni simboli Pokrajine, ali i kojim je definisana obaveza Pokrajinske skupštine da donese odluku kojom će urediti pitanje korišćenja simbola i tradicionalnih simbola.

"Mi sada praktično nadokanađujemo jedan posao koji smo propustili u protekle dve godine. Ne uvodimo ništa novo što do sada nije uređeno u suštini, već samo preciziramo na koji način će se koristiti simboli i tradicionalni simboli u svakodnevnom životu", rekao je Pastor.

On je istakao da očekuje da će nakon rasprave u parlamentu predlog o korišćenju tradicionalnih simbola imati podršku najmanje dve trećine poslanika jer je, kako je rekao, "masivna većina" poslanika stala iza predloga teksta koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno - pravnog položaja AP Vojvodine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pastor je naglasio da je tekst predloga korišćenja tradicionalnih simbola istovetan tekstu koji je bio utvrđen pre nešto više od dve godine i u koji je, u tadašnjem skupštinskom sazivu, "u dogovoru imao dvotrećinsku većinu".

Predloženi tradicionalni grb AP Vojvodine je grb Vojvodine iz 1848. godine, koji na vrhu ima kuglu sa krstom i biserima i vojvodsku krunu, plašt je od hermelina a u sredini se nalazi štit sa oclima i krstom, a na donjem delu sa desne strane je venac maslinovog lista sa plodom, a sa leve strane venac hrastovog lista sa plodom. Tradicionalna zastava je trobojka crveno-plavo-bela.

Foto: Jaroslav Pap
Foto: Jaroslav Pap

Predlogom koji je usvojio Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine tradicionalni simboli se ravnopravno ističu sa simbolima AP Vojvodine i Republike Srbije na teritoriji AP Vojvodine i predviđene su sankcije u vidu novčanih kazni ukoliko ne bude poštovana odluka o ravnomernoj zastupljenosti simbola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track