JAGODINCI SE ISKLJUČUJU SA GRADSKE TOPLANE: Ove zime prelaze na drva i ugalj, jeftinije nego gas
Foto: Thinkstock

Godišnje se skine sa mreže 350 korisnika

JAGODINCI SE ISKLJUČUJU SA GRADSKE TOPLANE: Ove zime prelaze na drva i ugalj, jeftinije nego gas

Srbija -

JAGODINA - Građani Jagodine ove jeseni se u velikom broju okreću tradicionalnom načinu grejanja, na drva i ugalj, jer procenjuju da je to jeftinije nego grejanja na struju, daljinsko ili na gas.

Gotovo u svakom dvorištu izvan strogog centra grada, vidljive su gomile uglja i drva, svuda gde za ovu vrstu energenata ima uslova da posluže za grejanje.

Prodavci drva, na prvi hladan dan ove jeseni, danas su zadovoljno trljali dlanove, jer su sve što su dovezli i prodali, a cena je bila, rekli su, od 35 do 40 evra za kubik, zavisno od vrste.

Na jednom Jagodinskom stovarištu uglja, prodavac je rekao da je potražnja za ugljem velika i da trenutno "potrošačima duguju oko 25 šlepera".

Osim na tone, nude ugalj i na džakove. Na džakove se prodaje "resavica - orah" a džak je 860 dinara.

JP PEU "Rasavica" gotovo i da neme uglja za široku potrošnju, što su imali zaplenili su sudski izvršitelje i prodali u bescenje, izjavio je Tanjugu v.d generalnog direktora Stevan Dželatović.

Šumsko gazdinstvo "Južni kučaj" iz Despotovca, takođe ima veoma male količine drva za široku potrošnju, uglavnom za seoske škole, zbog ugovora sa fabrikama u Lapovu, Boljevci i Petrovcu na Mlavi, rečeno je Tanjugu.

Na daljinsko grejanje, preko Gradske Toplane, ove godine grejaće se 5.600 korisnika, 545 manje nego lane, jer su se, na vlastiti zahtev, isključili zbog visoke cene. Oni koji su ostali na Toplani, u ovoj grejnoj sezoni "mogu očekivati kvalitetnije grejanje", izjavila je Tanjugu direktorica toplane Nadežda Marković - Purić.

"Priveli smo kraju remont u glavnoj toplani i to je ono što je najbitnije. Uradili remont podstanica, kojih je 49 i kompletno rekonstruisane što je garancija da ćemo imati kvalitetno i dobro grejanje", rekla je Marković - Purić.Izvršena je i rekonstrukcija toplovoda, kompletna zamena, za bivši Obrazovni centar i Osnovnu školu "Milan Mijalković", koja je veoma bitna jer je prošlih godina na toj lokaciji bilo desetak i više proboja tokom zime, dodala je Marković - Purić.

"Ne očekujemo povećanje cene grejanja, koja je sada 96,62 dinara po kvadratnom metru za fizička lica", rekla je Marković Purić.

Sa toplovdne mreže u Jagodini, na lični zahtev, prošle godine se isključilo 545 korisnika.

"Ove godine je bilo manje zahteva za isključenje nego lane, ali se i dalje podnose", istakla je ona.

Toplana u Jagodini zagreva površinu od 3.717.369 kvadratnih metara stanove, škole, socijalne ustanove, administrativni centar grada...Gas u domovima ima oko 5.000 domaćinstava i koriste ga za grejanje preko peći ili gasnih kotlova, kažu u Radnoj jedinici Distribucija gasa.Građani Jagodine i Pomoravskog okruga tvrde da je gas i pored pojeftinjenja i dalje "najskuplji energent" i da se zato, godišnje, sa mreže "skine" oko 350 domaćinstva. Građani koji se greju na gas, kažu da se "dogrevaju strujom, ali i drvima gde mogu".

Gasom se preko vlastitih kotlarnica greju i Opšta bolnica i Dom zdravlja, Fakultet pedagoških nauka, Dom učenika srednjih škola i studenata...Jagodina sa izgrađenjih oko 400 kilometara gasovoda spada među najgasificiranije gradove u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije, a gas je stigao i u brojna sela.

U Elektrodistribuciji Jagodine, koja uz Jagodinu pokriva i Svilajnac i Rekovac, Chupriju, Despotovac i Paraćin, ističu da je "sistem dobro pripremljen" i da ne očekuju probleme u isporuci struje, "osim ako ne bude nekih ekstremnih nepogoda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track