MEDICINSKE SESTRE IZ VRŠCA IDU NA RAD U NEMAČKU: Evo šta su doživele i koliko se zarađuje
Foto: Profimedia

Različita iskustva

MEDICINSKE SESTRE IZ VRŠCA IDU NA RAD U NEMAČKU: Evo šta su doživele i koliko se zarađuje

Srbija -

VRŠAC - Poslednjih godinu dana u Vršcu je sve više medicinskih sestara koje se odlučuju da uzmu neplaćeno odsustvo i odu na tri meseca u Nemačku, gde rade kao negovateljice, kako bi poboljšale svoje finansijsko stanje.

Iskustva sestara koje su tamo radile su različita. Medicinska sestra Jasmina Lončarski uskoro će po četvrti put uzeti tromesečno neplaćeno odsustvo i otići u jednu nemačku porodicu, gde radi kao negovateljica. Kaže da joj je finansijski momenat osnovni motiv odlaska i da je prezadovoljna dosadašnjim iskustvom i platom.

– Zarada je bila dobra, 1000 evra sam dobijala mesečno što je u donosu na ovu moju platu dobar novac, tako da mi je u planu da idem i dalje. Brinem o jednoj starijoj ženi, koja je pokretna, obavljam kupovinu za nju, pomažem joj u kućnim poslovima i pravim joj društvo. Lepo sam prihvaćena u toj porodici, a kako sam ostvarila dobar kontakt prvi put kada sam otišla, sada se vise i ne obraćam agenciji, već u dogovru sa tom nemačkom porodicom odlazim direktno kod njih – kaža ona za portal Južni Banat.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njena koleginca Milica Vasić imala je drugačije iskustvo. 24 sata angažovanja oko osobe koja boluje od Alchajmerove bolesti, posao težak inaporan. Zaradom nije zadovoljna.

– Mislim da je malo 2100 evra koliko sam dobila za 2,5 meseca boravka i rada u Nemačkoj. Ipak sam ovde izgubila 3 moje plate, socijalno osiguranje, bila sam u obavezi i agenciji, koja je posredovala u pronalaženju posla, da isplatim neki novac, tako da sve u svemu zarada nije bila onakva kakva sam ja očekivala da će biti – kaže ona.

Iz opšte bolnice u Vršcu oko 10 do 15 sestara povremeno odlazi u inostranstvo i radi ovakve poslove. Iz Doma Zdravlja ni jedna sestra ne može na ovakva povremena odsustva. Razlog je – različit stav direktora ove dve ustanove prema odobravanju neplaćenog odsustva u ove svrhe.

Direktor opšte bolnice u Vršcu dr Zoran

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ilić kaže da je krajnje razumno da ako neko od njegovih zaposlenih želi da ode i poboljša svoj ekonomski status da, on- kao direktor bolnice- to i dozvoli. Sa druge strane direktorka Doma Zdravlja u Vršcu dr Rodika Petku svojim zaposlenim medicinskim sestrama ne odobrava ovakva neplaćena odsustva.

– Smatram da smo sa svakim odlaskom medicinske sestre ili lekara-mi na gubitku i kao ustanova a pre svega naši sugrađani, koji imaju pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu i stručno osoblje koje je sprovodi. Što se mene tiče- svaki zaposleni u Domu Zdravlja može da ode da radi u inostrantvo, ali pre toga mora da da otkaz u Domu Zdravlja – objašnjava on.

I dok direktor opšte bolnice tvrdi da povremena odsustva ne remete rad, jer odsutne sestre zamene nezaposlene sa biroa, I to one koje u bolnici najčešće volontiraju ili su vise puta bile na zameni i već imaju dosta iskustva, direktorka Doma Zdravlja svoj stav opravdava time da u kolektivnom ugovoru ne stoji da razlog za neplaćeno odsustvo može biti povremeni rad u inostranstvu, i da bi, u slučaju da se ova pojava omasovi, bila dovedena u pitanje zdravstvena zaštita Vrščana.

Zbog nedoumica oko različitih aršina za zaposlene u dve ustanove koje su fizički pod istim krovom obratili smo se pravnom savetniku građana Vršca Radoju Nikoliću. Dileme nema- sve je po zakonu

Foto: Rojters
Foto: Rojters

-Bez obzira što se fizički radi o jednom krovu, to su u stvari dve odvojene utanove i svaki direktor ima pravo da postupa kako misli da treba. Naime, odluku o tome ko od zaposlenih može a ko ne može na neplaćeno odsustvo i iz kog razloga- donosi isključivo direktor ustanove, jer mu zakon o radu to omogućava i u ovim odlukama direktori imaju punu slobodu u odlučivanju- objašnjava on.

Medicinske setre, koje imaju dozvolu direktora za neplaćeno odsustvo, kažu da do posla nije teško doći, jer su u Nemačkoj one jeftina radna snaga. Isti posao obavljaju po trostruko manjoj ceni nego nemačke negovateljice, čija plata za ovaj posao iznosi oko 3500 evra. Boravak u Domu za stare u Nemačkoj košta i do 7000 evra, pa naše stručno osoblje ima i kavlifikaciju a radi za platu od 1200 evra mesečno, što je za tamošnje uslove vrlo povoljno.

(južnibanat.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track