Najnovije vesti

DERU NA MRTVIMA PO 20 EVRA GODIŠNJE: Smrt najjeftinija u Kragujevcu, najskuplja u Nišu!
Foto: Beta

Grobarina

DERU NA MRTVIMA PO 20 EVRA GODIŠNJE: Smrt najjeftinija u Kragujevcu, najskuplja u Nišu!

Srbija

Ceh za održavanje grobnog mesta kreće se od 900 dinara za godinu dana u Kragujevcu do 2.500 dinara za godinu dana u Nišu, a mora da se plati 10 godina unapred

Naknada za grobno mesto i održavanje, koju su u obavezi da plaćaju živi za svoje pokojnike, kreće se na godišnjem nivou od 900 do 2.500 dinara, što znači da za dva grobna mesta za period od 10 godina treba izdvojiti i do 50.000 dinara. Naime, u Srbiji, prema važećim zakonima, groblja su u vlasništvu države, pa potomci, ukoliko žele da sačuvaju večna počivališta svojih najmilijih, moraju da plaćaju godišnju naknadu za čuvanje grobnog mesta. O grobu brine porodica

Pored naknade za grobno mesto, građani moraju da plaćaju i naknadu za održavanje higijene i zelenih površina grobnih mesta. U ovu uslugu, kako su nam objasnili u pogrebnim preduzećima, uračunato je korišćenje vode na groblju, održavanje rasvete, ali i troškovi koje ova javna preduzeća imaju kad je reč o orezivanju grana na drveću i čišćenju lišća sa staze do grobnog mesta, dok o samom grobnom mestu računa moraju da vode građani.

Cena zakup i održavanja su u većini gradova fiksni. Najnižu naknadu naplaćuje kragujevačko preduzeće „Gradska groblja“, gde za grobno mesto i održavanje treba izdvojiti 9.000 dinara za deset godina. S druge strane, najskuplju grobarinu razrezuju Nišlije.- Cena ovih naknada u Nišu zavisi od mesta na kom je grob, najjeftiniji zakup je 682 dinara, a najskuplji 2.500. To znači da ima i onih koji za dva grobna mesta za deset godina plate 50.000 dinara - kažu u JKP „Gorica“ Niš.Prema podacima pogrebnika, čuvanje grobova izmiruje tek polovina građana, a razlog za to je, po svemu sudeći, opšta besparica. Miroslav Popadić iz Novog Sada u razgovoru za Kurir kaže da su beda i nemaština naterali mnoge da se odreknu svojih dedova.Komunalije ili deda- Najteže je kad morate da birate da li da platite komunalije ili da platite dedi i babi zakup i održavanje grobnog mesta. Problem je i što zakup mora da se plati deset godina unapred, a trošak od 100 evra je veliki udarac za kućni budžet - objašnjava Popadić.

Nova politikaRATE UMESTO PREKOPAVANJAPogreba preduzeća imaju zakonsku obavezu da, ukoliko se 10 godina ne produži zakup, prekopaju grob i ustupe ga nekom drugom. Ipak, većina onih s kojima smo kontaktirali kaže da se tome dosad nije pribegavalo i da su odnedavno počeli građanima da nude mogućnost da zaostale dugove plate na rate.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...