SMOG I MAGLA GUŠE UŽICE: Vazduh u gradu nezdrav, deci, bolesnima ne preporučuje se boravak napolju
Foto: Zoran Šaponjić

SMOG I MAGLA GUŠE UŽICE: Vazduh u gradu nezdrav, deci, bolesnima ne preporučuje se boravak napolju

Srbija -

UŽICE - Već treći dan, što je za ovo doba godine uobičajeno u gradu na Đetinji, Užice se guši u smogu i magli, bolesnima, starima i deci nadležni ne preporučuju duži boravak napolju.

U večernjim satima magla je u samom gradu i naseljima okolo toliko gusta da je vidljivost jedva par desetina metara.

I nadležni iz Zavoda za javno zdravlje ovih dana upozoravaju na zagađen vazduh. Tako je prema poslednjim objavljenim podacima, juče u Užicu, na mernom mestu kod Zelene pijace koncentracija čađi u vazduhu bila 75 mikrograma po kubnom metru, u Sevojnu kod Dečjeg vrtića 76 mikrograma, dok je gornja dozvoljena vrednost 50 mikrograma.

Dan ranije, u utorak situacije bila još gora, a koncentracije čađi na mernom mestu kod Zelene pijace u centru grada dostigla je 96 mikrograma po metru kubnom, skoro duplo više od gornje granične vrednosti, u Sevojnu, kod Dečjeg vrtića 92 mikrograma.

Prema indeksu kvaliteta vazduha, vazduh koji Užičani i Sevojničani udišu poslednjih dva dana je nezdrav, pa iz Zavoda za javno zdravlje preporučuju osobama sa srčanim i plućnim oboljenjima, starijima i deci da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost, a u Zavodu kažu da je poželjno smanjenje produžene i naporne fizičkeaktivnosti i za zdravi deo populacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track