MLADI POKRENULI FB STRANICU: Svet treba da vidi borbu za slobodu našeg naroda
Foto: B.R.

„Istorija Srba“

MLADI POKRENULI FB STRANICU: Svet treba da vidi borbu za slobodu našeg naroda

Srbija -

Iako zbog egzistencije živi u Norveškoj, Prokupčanin Miloš Stojanović s prijateljima iz Republike Srpske i Novog Sada promoviše srpsku tradiciju

PROKUPLJE - Ljubav prema srpskoj istoriji spojila je grupu mladih koji su formirali stranicu na Fejsbuku „Istorija Srba“ i za samo četiri meseca dobili 69.900 pratilaca širom sveta.Zanimljivo je da su administratori iz Norveške, Republike Srpske i Novog Sada, a inicijator je Prokupčanin Miloš Stojanović. On kao medicinski tehničar radi u Norveškoj.- Tokom mog školovanja posebno mesto zauzimali su časovi istorije, ali od 2011, od kada živim u Norveškoj, shvatio sam značaj negovanja tradicije i poštovanja istorije. Izučavajući ponovo sve značajne istorijske događaje našeg naroda, na neki način se borim protiv nostalgije koja me muči ovde, daleko od rodnog mesta - kaže naš sagovornik i dodaje da se oseća kao da je kod kuće kad god pročita i postavi na Fejsbuk neku objavu iz Toplice i Prokuplja.

Miloš ističe da je osetio koliko je velika i značajna srpska istorija tek kad je napustio svoju zemlju, a posebno mesto zauzima doprinos Srba razvoju svetske nauke i napretku čovečanstva. Da to sve ne bi palo u zaborav, odlučio je da napravi ovu stranicu na najpopularnijoj društvenoj mreži. Kako je ubrzo dobila 45.000 posetilaca, bila mu je potrebna pomoć, pa je proširio krug administratora.- Planirali smo da prevodimo objave i na engleski jezik, sa željom da ljudi koji su već druga ili treća generacija van zemlje i slabo poznaju naš jezik mogu da ih prate. One bi doprinele da se i stranci upoznaju s našom bogatom istorijom, koja je zapravo neprekidna i mitska borba našeg naroda za slobodu i pravdu - objašnjava Miloš.B. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track