Zlatni vitez Deci besmrtnosti

U produkciji SPC

Zlatni vitez Deci besmrtnosti

Srbija -
Prva nagradu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma

NOVI SAD - Dokumentarni film "Deca besmrtnosti", koji govori o jednom od najstrašnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji - Šajkaškoj i Novosadskoj raciji koje su sproveli mađarski okupatori januara 1942. godine - našao se među laureatima upravo završenog 21. međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez".

Na svečanom proglašenju pobednika, koje je održano juče u Omsku, međunarodni žiri je ovom filmu, u produkciji Eparhije bačke SPC, dodelio prvu nagradu u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, saopštila je danas Informativna služba SPC.

"Činjenica da je ovo prvi film u produkciji SPC koji je dobio ovako visoko međunarodno priznanje služi na čast svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji. Veoma je važno što film svedoči o stradanju nevinih, a još je važnije što u sebi nosi dimenziju praštanja, vrlinu svojstvenu našem narodu", kazao je tim povodom episkop bački Irinej, producent nagrađenog filma, navodi se u saopštenju.

Po blagoslovu vladike bačkog Irineja, film su realizovali organizator Sava Mirić, snimatelj i dizajner zvuka Marko Baštić, kamerman Rastko Stokanović, snimatelj Miloš Popović, sekretarica režije Marina Pirnat, montažer Aleksandar Lazarević, scenarista Dušan Stokanović i režiser Miloš Popović, navodi se dalje u saopštenju.

http://www.youtube.com/watch?v=OG5NTrZOahg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track