Niš obeležava gradsku slavu
Foto: KURIR

Niš obeležava gradsku slavu

Srbija -
Svake godine u Nišu se organizuju Dani svetog cara Konstantina i njegove majke carice jelene mnogobrojnim kulturnim, naučnim i sportskim manifestacijama

NIŠ - Liturgijom u Hramu svetog cara Konstantina i carice Jelene i litijom oko parka Svetog Save, u Nišu je počela tradicionalna manifestacija povodom gradske slave - praznika Svete Trojice.

Svake godine u Nišu se organizuju Dani svetog cara Konstantina i njegove majke carice Jelene mnogobrojnim kulturnim, naučnim i sportskim manifestacijama.

Tim povodom za večeras su predviđene "Palilulske večeri", a sutra će na Univerzitetu u Nišu početi radni deo naučnog skupa "Niš i Vizantija", koji je stekao značajnu evropsku i svetsku reputaciju.

Niš se priprema za obeležavanje 17 vekova od potpisivanja Konstantinovog Milanskog edikta (313. godine) kojim je zaustavljen progon hrišćana u carstvu.

Posle smrti, Konstantin Veliki (273-337) je kanonizovan, pa se u pravoslavnom svetu poštuje kao svetac.

Konstantin je rođen u Nišu, pa je tokom svoje vladavine taj grad posebno izgradio i ukrasio pretvorivši ga u značjan vojni, ekonomski i adminsitrativni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track