USPEH LEKARA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE: Izvedena prva mehanička trombektomija moždanih arterija
Foto: Slađa Stojanović

USPEH LEKARA U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE: Izvedena prva mehanička trombektomija moždanih arterija

Srbija -

NOVI SAD - Tim Odeljenja Urgentne neurologije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine izveo je, u noći između petka i subote, u 1.30 časova, prvu mehaničku trombektomiju moždanih arterija u Kliničkom centru Vojvodine i to zahvaljujući dobro obučenim timovima sa Klinike za neurologiju, Odeljenju urgentne neurologije, kao i Klinike za radiologiju i Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju KCV.

Ovu metodu je u Republici Srbiji do sada jedino rutinski primenjivala Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu.

- S ponosom možemo da naglasimo da je interventni tim funkcionisao savršeno i da je u potpunosti opravdao reputaciju visoko stručne ustanove u kojoj radi. Tim koji je izveo prvu mehaničku trombektomiju činili su: dr sci. med. Aleksandar Jovanović-neurolog, načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, dr Dragan Anđelić-radiolog, dr Severina Zjalić- anesteziolog, i drugi dežurni lekari, organizacione sestre i medicinski tehničari.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Uspešnom sprovođenju cele procedure značajno su doprinele medicinske sestre sa Odeljenja urgentne neurologije, koje su učestvovale u zbrinjavanju i nezi pacijenta na samom odeljenju. Mehanička trombektomija moždanih arterija, predstavlja najsavremeniju metodu lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara i podrazumeva mehaničku rekanalizaciju okludirane endokranijalne arterije ekstrakcijom tromba.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu (unutar prvih 6 sati od pojave simptoma), ovakva intervencija smanjuje rizik u nastanku infarkta mozga i omogućava bolji oporavak pacijenta. Za izbođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih sestara/tehničara, rendgen tehničara i anestetičara. Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije - stoji u saopstenju KC Vojvodine.

Klinički centar Vojvodine čine visokostručni profesionalci, lekari i medicinske sestre koji su obučeni za primenu najsavremenijih metoda lečenja, po kojima ne zaostaju za najuglednijim svetskim medicinskim centrima. -Dobrobit naših pacijenata nam je prvi i najvažniji cilj, te se u tu svrhu konstantno usavršavamo i unapređujemo naš rad - zaključuju u KC Vojvodine.

(S. Stojanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track