GRAĐANI JUGA U STRAHU: Simpo isključio grejanje bujanovačkoj fabrici, preti ekološka katastrofa
Foto: Dragana Udovičić

Opasni toluen di izocijant kristališe se na manje od 14 stepeni

GRAĐANI JUGA U STRAHU: Simpo isključio grejanje bujanovačkoj fabrici, preti ekološka katastrofa

Srbija -

BEOGRAD - Kompanija Simpo iz Vranja isključila je grejanje bujanovačkoj fabrici Simpen zbog čega postoji opasnost izbijanja ekološke katastrofe širih razmera.

Kako se navodi, Simpen u proizvodnji sundjera koristi naročito opasnu hemikaliju toluen di izocijant, koja ima sklonost da se kristališe na temperaturama nižim od 14 stepeni Celzijusovih.

"Zbog toga je neophodno sve vreme obezbediti minimum grejanja jer ako ova hemikalija zamrzne, prilikom njenog ponovnog otapanja može doći do pucanja cevi i izlivanja toluen di izocijanta u okolinu. Ovakav scenario bi mogao da dovede do prave ekološke katastrofe", navode list i dodaje da je Simpo poslao dopis Simpenu 25. novembra i da je tri dana kasnije isključeno grejanje, a da nema odgovora na pitanje zašto je to učinjeno i šta se preduzima da se spreči izbijanje ekološkog akcidenta.

Toluen di izocijant je sintetska hemijska materija koja služi za proizvodnju poliuretana. Svetska zdravstvena organizacija svrstala je u prvu grupu otrova. Kompanija Simpen je nastala izdvajanjem iz sistema Simpo Vranje 2003. godine. Nalazi se u Bujanovcu, a bavi se proizvodnjom poliuretanske pene, to jest sundjera i poliesterskog netkanog tekstila, odnosno vate.

(Beta/Vranjske novine)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track