MAJKU I BEBU SPASLI SIGURNE SMRTI: Nosili ih preko krova da se ne uguše u požaru
Foto: Aleksandar Jovanović

Podvig dvojice kraljevčana i beograđanina

MAJKU I BEBU SPASLI SIGURNE SMRTI: Nosili ih preko krova da se ne uguše u požaru

Srbija -

KRALJEVO - Kraljevčani Predrag Ilić Budi, Milojko Nikolić, Filip Ilić i njihov beogradski prijatelj Mirko Šijan spasli su dve žene i šestomesečnu bebu sigurne smrti u gustom dimu punom otrova.Požar izbio u podrumu zgrade

Prava drama u Kraljevu započela je oko dva sata po ponoći, kada je izbio požar u podrumu višespratnice, gde su gorela dva automobila.

- Čim sam čuo za požar u garaži naše zgrade udaljene od mog kafića svega par stotina metara, uplašen za porodicu, potrčao sam kući, a za mnom su pojurili i prijatelj Milojko, sinovac Filip i njegov mladi prijatelj Mirko Šijan, koji se igrom slučaja zatekao u kafiću - priseća se Budi, koji je sa prijateljima ostao kako bi zatvorio kafić.

Samo što se sa prijateljima popeo na sedmi sprat kako bi zbrinuo suprugu i ćerku, prvo su čuli zapomaganje komšinice Verice, koja se gušila u gustom crnom dimu što je kroz hodnike, vrata i prozore kuljao u sve stanove. Odmah su evakuisali komšinicu na bezbednije mesto.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Dok su se o Verici starali Filip i Mirko, koji se potom od dima i gareži čak i onesvestio, Milojko i ja smo nastavili dalje da spasavamo komšije. Gotovo u istom trenu na um mi je pala i prva komšinica Bojana, koja na istom spratu, naspram mog stana, živi sa šestomesečnom bebom - priseća se Budi.

Prava drama nastala je tek tada. Da bi iz gustog crnog dima izvukli ženu i bebu, koje su pronašli gotovo onesvešćene u stanu, Peđa i Milojko krenuli su preko krova susedne zgrade. Da bi izveli tu operaciju spasavanja, njih dvojica su morali dva puta da prelaze iz jedne u drugu zgradu preko zaleđenih krovova, pošto je temperatura u to vreme bila minus 5 stepeni, a led potpuno okovao krovove.

- Poznavao sam krov zgrade i tako sam mogao da stignem po mraku do njih. Nikada neću zaboraviti bebin pogled, kojoj su samo oči caklile u mraku, dok su i ona i majka bile crne od gareži, a stan pun dima. Beba nije glas ispustila dok je nismo izneli na krov. Tek tada je zaplakala. Strašno emotivno sam sve to doživeo. Nisam ni u jednom trenutku pomislio da odustanem. Morali smo da ih spasemo - ispričao je taj heroj.

Igor Grujić, koji je u trenutku požara bio van zemlje, kaže da su njegova supruga i beba preživele samo zahvaljujući komšiji.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Prvo je jedan od stanara koji se kasnije vratio kući primetio da gusti crni dim izlazi iz podruma i počeo da budi komšije. Neki su odmah istrčali napolje, a neki na balkone. Moja supruga je, kada je videla kako crni dim ulazi u sobu, od straha otišla sa bebom do prozora na krovu zgrade i čekala pomoć - priča on, napominjući da mu je samo beba u glavi jer su je on i supruga dobili nakon vantelesne oplodnje posle mnogo godina pokušaja da ostane u drugom stanju.

- Predrag Ilić je za mene pravi heroj i nikada neću zaboraviti šta je učinio za moju porodicu, jer ih je bukvalno spasao da se ne uguše. On se spustio niz crep, do prozora, i ščepao bebu na grudi i izbavio je, a potom i moju suprugu. Dete je primljeno u bolnicu u lošem stanju jer je promrzlo i nagutalo se dima. I dalje su u bolnici, kao i još jedna komšinica, i videćemo kako će se završiti - kaže on.

Piromani ugrozili 100 ljudi

Igor Grujić, vlasnik dva automobila koja su zapaljena, veruje da mu je požar podmetnut.-Ne mogu da shvatim da je neko imao toliko smelosti da to učini u podrumu zgrade i ugrozi život više od 100 ljudi-kaže on.Kako nezvanično saznajemo, policija smatra da je u pitanju "kontrolisani požar", ali još nikog nije uhapsila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track