ZANAT ZAMENIO IGRAČKAMA: Vojvođanski Đepeto
Foto: Privatna Arhiva

Slučajno promenio život

ZANAT ZAMENIO IGRAČKAMA: Vojvođanski Đepeto

Srbija -

Pre sedam godina Ištvan Gamboš je napravio prvu igračku od drveta i život mu se promenio. Na metal je zaboravio, drvetu je dao svu svoju ljubav i od njega danas pristojno živi

Dugo se bavio metalom. Mašinac, bravar, Ištvan Galamboš iz Mihajlova kod Zrenjanina bio je dobar majstor, čitav život posvećen svom poslu.A onda je sasvim slučajno, pre sedam godina napravio prvu igračku od drveta. I život mu se promenio. Na metal je zaboravio, drvetu je dao svu svoju ljubav, maštu i veštinu.- Vremenom je krenula i malo ozbiljnija priča. Počeo sam da prodajem igračke. Iz godine u godinu sam izbacivao nove modele. Sada već i ne znam koliko vrsta igračaka imam i koliko toga sam radio - s ponosom kaže Ištvan.

Više pravi za mališane

- Pravim voziće, kamiončiće, automobile, avione, traktore, razna prevozna sredstva. Sve radne mašine koje se daju videti na putevima pravim. Uglavnom su to igračke za dečake. Ima nešto malo igračaka i za devojčice. Za njih najčešće kupuju didaktičke igračke. Nema ih baš mnogo i uglavnom su to kocke - objašnjava naš sagovornik.Svaka igračka koju napravi je prilagođena deci, da može „da stane u njihove rukice“.Sve modele koje pravi Ištvan je sam osmislio.

Ne trebaju mu skice

- Modeli su moji, sve mere sam sam odredio. Ništa nisam uzeo od drugih. I sve to držim u glavi. Više mi ne trebaju ni skice ni papiri. U početku sam crtao, smišljao, proračunavao. Sada to ne moram da radim - kaže Ištvan.Cene igračaka se kreće od 3 do 10 evra. Sve zavisi od modela, prenosi portal I Love Zrenjanin. Postoji mogućnost i da se poruči nešto što nije u standardnoj ponudi.- Sve mogu da napravim. Potrebno je jedino da neko donese crtež toga što želi i da tačno pojasni kako hoće da to izgleda. Da ja to shvatim i razumem - kaže Ištvan.

ZanimljivostiNajjeftinija igračka....350 dinNajskuplja igračka..1.200 dinNajdalji kupac....Iz AustralijeStalni kupci.........Iz EU, SAD, bivše Jugoslavije

Prava stvarEKOLOŠKE I BEZBEDNEKad dobijete dete, počinjete da obraćate pažnju i na one stvari koje do tog trenutka niste primećivali. Po pravilu, svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, pa i igračke. A one koje pravi Ištvan su ekološke i prirodne.- Nema bojenja, lakiranja. Deca mogu da se igraju s njima bez straha i opasnosti po zdravlje. Ne idem na to da imaju izgled koji bi možda više privukao pažnju dece, nego idem na sistem zdravlja i da nema nikakvih problema - kaže.Od drveta najčešće koristi bukvu i lipu.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track