SVEĆE VRAĆAJU SAMOPOUZDANJE: Novi projekat u kikindskom Centru za mentalno zdravlje
Foto: Saša Urošev

Bogatstvo boja i mirisa

SVEĆE VRAĆAJU SAMOPOUZDANJE: Novi projekat u kikindskom Centru za mentalno zdravlje

Srbija -

Do marta naredne godine osobe narušenog zdravlja nalaziće mir u programu radnookupacione terapije

Bogatstvo boja i mirisa ispunjava Centar za mentalno zdravlje u Kikindi.Na ovom mestu realizuje se radnookupaciona terapija, u koju je uključeno šestoro korisnika. Uz stručnu pomoć Olgice Arađanski, kikindske preduzetnice i zastupnice udruženja Nova vizija, oni izrađuju ukrasne sveće. Projekat „Voskarstvo danas“ podrazumeva izradu ukrasnih sveća, a realizovaće se do marta naredne godine.

Zadovoljan... Dr Nebojša Baba
Zadovoljan... Dr Nebojša Baba

Leče i smiruju

Neki pacijenti ove ustanove već su imali prilike da se susretnu sa ovakvim oblikom radnookupacione terapije.Tromesečnim projektom „Čuvari tradicije“ bile su obuhvaćene četiri osobe narušenog mentalnog zdravlja, a i one su izrađivale ukrasne sveće.- Dugo se bavim izradom sveća, a dosadašnja iskustva mi govore da ovakav oblik radne terapije deluje umirujuće na osobe narušenog mentalnog zdravlja. Kao ni u prethodnom projektu, tokom kojeg je izrađeno stotinak sveća, ni sada nemamo nikakvih posebnih problema. Realizacija je dobra, a takvo je i raspoloženje pacijenata. Nadam se da će ovaj projekat postati samoodrživ. Voleli bismo da preraste u socijalno preduzetništvo - kaže Arađanski.
Maštovito i mirisno... Sveće koje su izradili korisnici Centra
Maštovito i mirisno... Sveće koje su izradili korisnici Centra

Integracija

Načelnik Centra za mentalno zdravlje i koordinator projekta „Voskarstvo danas“ dr Nebojša Baba ukazuje da ovakav vid radnookupacione terapije pogoduje pacijentima:- Mi se bavimo psihosocijalnom rehabilitacijom osoba s mentalnim smetnjama. Ovakvi oblici radnookupacione terapije vraćaju im poljuljano samopouzdanje i mogućnost da se lakše integrišu u društvo. Pacijenti koji izrađuju sveće dobijaju i naknadu za rad. Nismo imali problema da ih motivišemo - navodi dr Baba.

Evropska praksaU SKLADU SA STANDARDIMA EUZahvaljujući radu kikindskog Centra za mentalno zdravlje, prve ustanove tog tipa u Srbiji, pacijentima je pružena mogućnost da se uz pomoć porodice integrišu u društvo. Centar se nalazi u renoviranim prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera.

Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja