DOBRE VESTI U NOVOJ GODINI: Narodna kuhinja u Smederevu obezbedila obroke za svaki dan
Foto: Beta, Marina Lopičić

Napredak u odnosu na prethodnu godinu

DOBRE VESTI U NOVOJ GODINI: Narodna kuhinja u Smederevu obezbedila obroke za svaki dan

Srbija -

Narodna kuhinja u Smederevu za 1.350 korisnika u gradu i pet okolnih sela, ove godine, za razliku od ranijih, uspela je da obezbedi sedam obroka nedeljno sa po tridesetak grama mesa, rekao je sekretar Crvenog krsta Tomislav Živanović.

Živanović je uveren da je to jedina organizacija Crvenog krsta u Srbiji koja je uspela da obezbedi sedam obroka sa 210 grama mesa nedeljno po osobi.

"To je svakako napredak u odnosu na prethodne godine kada je Narodna kuhinja davala pet obroka nedeljno", rekao je Živanović.

Foto AP
Foto AP

Rad Narodne kuhinje omogućuju tri partnera - gradska uprava daje novac iz budžeta, Crveni krst priprema i prevozi hranu do pet sela smederevske opštine i dotira kuhinju iz svoje farme, voćnjaka i staklenika, a treći partner je Centar za socijalni rad koji propisuje uslove i vodi računa o stvarnim potrebama korisnika, rekao je Živanović

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, Narodna kuhinja ima više punktova, 998 korisnika je u samom gradu, ali se očekuje povećanje njihovog broja i moglo bi se desiti da ih bude i maksimalnih 1.950.Seoski punktovi su u Maloj Krsni, Radincu, Vranovu, Osipaonici i Lugavčini. Vozilima Crvenog krsta svakodnevno se dostavlja hrana u tih pet sela.

"Broj korisnika se u poslednje vreme povećao jer je Centar za socijalni rad smanjio broj dokumenata kojim sedokazuje ugroženost tako da se lakše ostvaruje pravo na obrok iz Narodne kuhinje", rekao je Živanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja