KOMŠIJSKA SLOGA U PROKUPLJU: Božić uvek dočekuju zajedno na ulici
Foto: Biljana Roganović

Uz rakiju, meze i vatromet

KOMŠIJSKA SLOGA U PROKUPLJU: Božić uvek dočekuju zajedno na ulici

Srbija -

PROKUPLJE – Stanovnici prokupačkih ulica Rade Drainac i Treći avgust obeležili su Badnje veče i dočekali Božić kako dolikuje, okupljeni na ulici, svi zajedno.

Ovoga puta bilo je 40 stanovnika, a uz grejanu rakiju, meze i vatromet u ponoć čestitali jedni drugima Božić. Kako nalaže običaj, lomljena je i česnica, a srebrenjak u njoj otišao je u ruke desetogodišnje Maše Miladinović. Nekoliko sata posle ponoći, završeno je veselje!

- Već sedamnaest godina za redom na ovaj način obeležavamo najradosniji hrišćanski praznik. Za nas je on simbol sloge,jedinstva i mira, te smo zato odlučili da ga svi zajedno dočekamo. Za to se pripremamo danima. Dogovaramo se koja će domaćica šta da pripremi, a česnicu mesi ona porodica čiji član prethodne godine izvuče srebrenjak. Mislimo da je komšijska sloga izuzetno važna i da bez nje ne može da se opstane- kaže Ivica Krstić čiji je brat Srđan sa Draganom Radosavljevićem bio ovogodišnji domaćin Božića.

Slavlje za njih počinje nakon Badnej večere, negde oko 20, 30. Tada svi izađu na ulicu, loži se vatra, priprema hrana, greje rakija, za najmlađe čaj i sok. Sve se to radi na improvizovanom i samo za ovu priliku pripremljenom ognjištu. Pre ponoći se, uz razgovor, šalu i dečiju igru, obavljaju poslednje pripreme, a u ponoć dočekuje Božić i lomi česnica.

Nakon toga slavlje ne prestaje, a posle par sati polako ulica utone u miran i složan san.

Ove ulice su primer sloge, bratstva i prijateljstva i kod njih je važno da svi učestvuju u praznovanju, naravno rpema svojim mogućnostima i niko ne gleda koliko je ko doneo, već samo da su svi srećni i zadovoljni!

(TEKST I FOTO: B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track