Čistilo pola Srbije
Foto: Fonet

Veliko spremanje

Čistilo pola Srbije

Srbija -
U akciji u Novom Sadu učestvovalo oko 14.000 volontera koji su čistili lokacije u svih 45 mesnih zajednica

NOVI SAD - U akciji "Veliko spremanje Srbije" u Novom Sadu učestvovalo je oko 14.000 volontera koji su čistili lokacije u svih 45 mesnih zajednica i na još devet gradskih i prigradskih lokacija.

U akciji, koja se organizuje u okviru kampanje "Očistimo Srbiju", učestvovala su i javno-komunalna preduzeća i firme koje su građanima na raspolaganje stavile svoju mehanizaciju.

Posebna pažnja u Novom Sadu je stavljena na čišćenje priobalja, prigradskih naselja i dečjih igrališta. JKP Gradsko zelenilo uklonilo je divlje deponije i pokosilo travu na nekoliko lokacija u gradu koje se ne nalaze u programu redovnog održavanja.

U Novom Sadu organizovan je i zaseban "Punkt za mlade", u okviru kojeg su mladi volonteri čistiti kej, Ribarac, Šodroš i studentski grad. U akciju čišćenja Novog Sada uključile su se i političke partije.Javno preduzeće Vojvodinašume uključilo se u akciju "Veliko spremanje Srbije" čistićenjem specijalnog rezervate prirode Gornje podunavlje, Koviljsko-petrovaradinskog rita, Bagremare, Obedske bare i Deliblatske peščare.

U Smederevu je oko 2.500 volontera sakupilo oko 1.000 kubika rasutog smeća, izjavio je predsednik Gradskog štaba akcije, doktor Ivan Stevanović. U okviru akcije Veliko spremanje Srbije, na 60-70 lokacija u Smederevu, učestvovalo je oko 2.500 dobrovoljaca, podeljeno toliko pari rukavica, vreća i bedževa, a sakupljeno oko 1.000 kubika rasutog smeća.Stevanović je takođe pohvalio Ekonomsku školu, čiji su zaposleni i učenici angažovani već tri dana na čišćenju i uređenju velikog školskog dvorišta. Teška mehanizacija danas je bila angažovana u Osipaonici, kod Starog ljubičevskog mosta.

On je ocenio da je u današnjoj akciji, u kojoj je za tri sata, od 9 do 12 časova, sakupljeno oko 1.000 kubika rasutog smeća, prikazan visok stepen aktivizma i želje da menjamo životnu sredinu na bolje.U akciji "Očistimo Srbiju" u Valjevu se od jutros čisti 28 lokacija, uz učešće preko 3.000 volontera, saopšteno je iz Gradske uprave. Čiste se prilazi gradu, divlje deponije u okolini, obale reka i parkovi. Čiste se i dvorišta osnovnih i srednjih škola, spomen park na Vidraku, Petničko jezero i jezero Pocibrava, sportski poligon i spomen park na Petom puku.

Čiste se i pojedine ulice na gradskoj periferiji, gde je uočeno najviše smeća, a komunalni otpad biće uklonjen i iz nekoliko valjevskih sela.

Uz đake osnovnih i srednjih škola u akciji učestvuju i pripadnici Vojske Srbije (VS), koji čiste korito reke Ljubostinje pored kasarne "Vojvoda Živojin Mišić", Odeljenje policije u Valjevu i Dom zdravlja.Uključeni su i zaposleni u Železnicama Srbije, kao i firme Ingrapomni, Metva, Mičelini, Metalprom, Vidrak, Šumska uprava Boranja, Atletski klub Metalac i EKO Ribarstvo. Ekološko društvo Gradac čisti veliku divlju deponiju na Prisadama u selu Lelić. Meštani MZ Paune, Rađevog sela i Donje Grabovice, kao i stanovnici Maljenske ulice takođe učestvuju u akciji "Veliko spremanje Srbije".

Oko 7.000 Kraljevčana učestvovalo je u današnjoj akciji čišćenja grada i okoline, što predstavlja najmasovniji odziv od kada se akcija "Očistimo Srbiju" sprovodi u gradu na Ibru. U akciji su učestvovali i pripadnici Policijske uprave (PU) Kraljevo koji su sa svojih 50 čamaca bili zaduženi za čišćenje korita reke Ibar. Prema rečima portparola PU Kristine Nikolić, na terenu je više od 100 policajaca i pripadnika Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"I prošle godine čistili smo isti deo Ibra, ali smeća je ove godine mnogo manje, što govori koliko je porasla svest naših sugrađana da treba da živimo u zdravom i čistom okruženju", rekla je Nikolić.Tokom akcije "Očistimo Srbiju" na teritoriji kraljevačke opštine, koja je sa 1.530 kvadratnih kilometara prostorno najveća u zemlji, ove godine je veći broj građana raspoređen i na čišćenje turističkih lokacija, poput sela Rudno i doline Ibra, koje su turistima najatraktivnije.

Za potrebe čišćenja obezbeđeno je 7.000 kesa i rukavica, a na mestima na kojima građani nisu mogli ručno da čiste smeće je uklanjano uz pomoć mehanizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track