POMAMA U SENTI: Obuka za negovatelje dobra prilika za posao u EU
Foto: Saša Urošev

Prođu imaju vlasnici mađarskog pasoša

POMAMA U SENTI: Obuka za negovatelje dobra prilika za posao u EU

Srbija -

SENTA - Za kurseve za negovatelje u Senti vlada veliko interesovanje žena, ali i muškaraca, različitih zanimanja i životne dobi, iz ovog grada ali i susednih vojvođanskih mesta. Ukoliko poseduju mađarski pasoš, obučenim osobama za takozvanu laičku kućnu negu, pruža se prilika da se uhlebe u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj.

Zato i ne čudi što kurseve završavaju bankarske službenice, prosvetne radnice, bibliotekarke, ali i policajci, radnici...Da su ovi kursevi već neko vreme u Senti pravi hit, potvrđuje sekretar Crvenog krsta Sente, Milan Muškinja. On kaže da je za godinu dana ovaj kurs završilo 162 polaznika, razvrstanih u deset grupa. U poslednjoj su bile 22 osobe.

- Sem naših sugrađana, kurseve su pohađali polaznici Subotice, Bajmoka, Kanjiže, Horgoša, Novog Kneževca, Sajana, Kikinde i Ade. Naša organizacija među retkima je u Vojvodini koja se bavi ovom vrstom obuke- predočava Muškinja.

U odnosu na pre nekoliko godina zainteresovanost je udesetostručena, a primamljiva plata razlog je što kurs završavaju mlade i sredovečne osobe, ali i oni koji su već zašli u “treće doba”.

- Obučeni negovatelji koji imaju dvojno državljanstvo i pasoš Mađarske, u zemljama EU lako nalaze posao. Tamo neguju bolesne i starije ljude. Kako saznajemo, žitelji Sajana kod Kikinde, koji su završili kurs, u Beču se bave kućnom negom. Domaćin im je obezbedio stan i hranu, naravno i platu, koja iznosi 800 evra. Dve nedelje rade na zbrinjavanju nepokretnih lica, a potom isto toliko odmaraju kod kuće - navodi Muškinja.Obuka traje 20 sati

Kurs obuhvata obuku u trajaju od 20 sati. Polaznici je pohađaju u popodnevnim satima, a prate je na srpskom i mađarskom jeziku. Medicinska sestra senćanske Hitne službe i instruktorka prve pomoći Crvenog krsta, Vera Zoboš, polaznike obučava kako se neguju stara i bolesna lica u kućnim uslovima. Nakon završene obuke, polaznici dobijaju uverenje da su osposobljeni negovatelji.

(Tekst i Foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track